От партия "Възраждане" прогнозират, че управляващата коалиция ще абдикира до не повече от месец. Това стана ясно от думите на секретаря на "Възраждане" и народен представител Николай Дренчев по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Ние се надяваме, че съвсем скоро българската държава ще бъде управлявана от българи и ние ще започнем с нейното преосноваване, заяви Дренчев.

Съвсем скоро, в рамките на най-много месец, ще има "абдикиране на тази коалиция" от управлението и тръгване към нови избори, категоричен беше секретарят на "Възраждане".

В един момент ще спре възможността да взимат заеми и единственото, което могат да направят, е максимално бързо да напуснат управлението, тъй като всеки ден ще им носи допълнителни негативи, добави още народният представител.

По думите му на протеста в сряда категорично ще заявят своята позиция, че България трябва да се придържа към неутралитет и да гледа своите интереси, които са на първо място икономически.

Относно друг протест "Не на неутралитета" в четвъртък, Дренчев коментира, че "това е въпиюща глупост", която му напомня на еуфорията в парламента, когато се е обявявала война на САЩ и Англия, завършила с изтребители и бомби над София.

Николай Дренчев, секретар на "Възраждане" и народен представител

Снимка: БТА

Хубавото е, че, дори при най-голямо желание на нашето правителство, няма как да изпратим военна техника и войски в Украйна, поради окаяното състояние на нашата армия, каза още секретарят на "Възраждане". Той коментира и темата за евентуално придобиване на още осем изтребителя F-16.

Новината е от вчера и по стара традиция ние я научихме от конгреса на САЩ, а не от нашето Народно събрание, нито от Министерския съвет или от Министерството на отбраната, допълни Дренчев.

Позицията на партията е категорична - България трябва да запази неутралитет, а преименуване на улици в солидарност с Украйна е недопустимо.

"Предложението за преименуване на улици в София е изключително неадекватно. Ако нещо подобно решим да направим, тогава бих попитал трябва ли да променим някоя друга улица, така че да покажем солидарност към войната, която се води в Йемен", заяви Деян Николов, секретар на "Възраждане"-София.

Деян Николов, секретар на "Възраждане"-София

Снимка: БТА

За кадрите на цивилни жертви в Буча Деян Николов коментира, че в момент на война е много трудно да се довериш дори на очите си. Там очевидно, освен истинска война, се води и пропагандна война, допълни той.

По думите му това не означава, че кадрите не са истина, но подлага под съмнение всяка информация в момента.

"Това е война, печеливши няма, прави няма, тя просто трябва да бъде прекратена по възможно най-бързия начин", каза Николов и допълни, че цивилните жертви са ужасно нещо.