"Декларирам конфликт на интереси, защото аз съм собственик на пристанище и притежавам 11 плавателни съда, кораби, които извършват различна дейност". Това обяви зам.-председателят на Народното събрание от ГЕРБ Росица Кирова, предаде "Флагман".

Днес тя участва в обсъждане на промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Един от спорните въпроси се оказа заплащането на такси от кораби.

"Как ще издам фактура сама на себе си", попита Кирова.

Законопроектът цели транспониране на евродиректива и днес бе приет на първо четене.

Росица Кирова се прочу като лидер на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" във Видин. През 2020 г. обаче тя се качи в джипа на тогавашния премиер и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Това доведе до изгонването й от ИТН.

Росица Кирова бе много активна като граждански деец във Видинско.

След като бе прокудена от партията на Слави, Борисов я лансира като водач на листа от ГЕРБ, а впоследствие я издигна и до зам.-председател на НС. Оказа се, обаче, че Кирова е и много солидна бизнесдама.

Междувременно в Народното събрание поставиха метални решетки на вратите на официалния ход. За това информира в социалните мрежи Цвета Караянчева от ГЕРБ.

"Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. Българското Народно събрание осъмна с монтирани тежки метални врати. Почти като затвор! В някакъв смисъл трябваше да го предвидим, защото преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне - окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години", пише Караянчева в профила си във Facebook.

"Демокрацията се брани чрез диалог и демократични процедури. Никога в историята металните прегради не са водили до успокоение и обединение. Те са едновременно израз и източник единствено на гняв. И още нещо - още след първите избори през миналата година мнозинството наложи връщане на законодателния орган в старата сграда. Модерната, стилна и европейска заседателна зала стои заключена. Доводът беше, че така опазваме традициите и символите на българския парламентаризъм. Е, как ще обясните този нов символ сега", добавя бившата депутатка от ГЕРБ.

Железните врати коментира и народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

"Към това, че тази защита на парламента е нелепа, трябва да добавим и факта, че сградата на Народното събрание е паметник на културата. Тук идва и въпросът, кой е издал разрешение, да се заваряват железни врати в паметник на културата? И изобщо има ли такова разрешение? На тези въпроси би трябвало да отговори министърът на културата. Ако не отговори, ще го попитаме", пише Биков в профила си във Facebook.