На срещата между ИТН и "Възраждане" за третия мандат и двете партии откриха припокриване по темата с референдумите, в областта на енергетиката, образованието и здравеопазването. Коренни остават различията им в сектора на външната политика, разминавания има и при визиите на партиите за фигурата на главния прокурор.

В срещата от страна на "Възраждане" дойдоха лидерът на партията Костадин Костадинов и част от депутатите от парламентарната група, сред които Петър Петров, Цвета Рангелова, Цончо Ганев, Искра Михайлова, Ивелин Първанов. Срещата се състои в зала 1 на Народното събрание.

В началото Тошко Йорданов, председател парламентарната група "Има такъв народ", заяви, че гледат на третия мандат повече като на национална отговорност, а не като на партийна задача. Не е нужно вас да ви убеждавам в каква криза сме изпаднали, добави депутатът.

Йорданов посочи, че основната задача на разговорите е да бъдат прескочени партийните цели и да се търсят общите такива. Ще ви представим наши виждания във всички сектори, които смятаме за важни, след което, ако намерим подкрепа за тях, ще говорим за правителство, добави той.

Снимка: БТА

Стана ясно, че "Възраждане" няма да подкрепи правителство, зад което застава ДПС, макар и без Пеевски.

"Що се отнася до главния въпрос - управление без ГЕРБ и ДПС. Статуквото е в много тежка криза и това е най-хубавото, което може да ни се случи сега. Единственият път за преодоляване на този модел е възстановяването на независимата държавност. Ние няма как да участваме в правителство с ГЕРБ и ДПС, или подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Разговорите показват, че имате подкрепа на ДПС без Пеевски. Ние не правим разлики между ДПС със или без Пеевски. Хранителната среда за него продължава да стои. Създателят на Пеевски си е тук. Това е слонът в стаята. Не можем да подкрепим такова правителство. Решителни действия могат да се случат с едно по-хомогенно правителство", изтъкна Костадинов.

"Възраждане" посочиха, че за тях случващото се в областта на енергетиката е притеснително. Те повдигнаха въпроса за либерализацията на пазара, както и за отработването на ядреното гориво.

От ИТТ признаха, че образованието у нас е лошо, като проблемите започват още в детската градина и стигат до лошото качество на обучение в университетите. Те повдигнаха и въпроса за здравеопазването, което е едно от най-проблемните в ЕС.

Двете политически сили имат припокриване и по отношение провеждането на референдумите. 

"Абсолютно припокриване имаме по темата с референдумите. Вие по закон успяхте да извървите целия законов път, но парламентът сложи ръка. Още следващата седмица, ако имаме време и воля, ще разгледаме промяна в закона за референдумите, за да може един референдум да се провежда по по-облекчени условия. Прагът сега е 200 000 души. Увеличаваме срока за събиране на подписи от три на шест месеца. Знам, че и вие имате такива предложения. Въпреки политическите различия с вас всичко, което ни вълнува по тази тема, е българите да бъдат питани. Тук не коментираме вашия референдум, а самата идея хората да бъдат питани", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

"Няма как да не подкрепим такъв законопроект. Нашето право беше смазано. Някои, които си мислят, че са елитът на нацията, мислят, че имат повече право. Така че тук нямаме никакви разминавания. Ние взехме за база швейцарския закон за основа на нашия законопроект", посочи Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

От ИТН поставиха въпроса за необходимостта от професионална дискусия за изготвяне на нов Наказателен кодекс, както и въпроси, свързани с правилата за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията и попълването на контролните органи. Двете партии изтъкнаха като общо отношението им към референдумите.

По отношение на промените в Гражданския процесуален кодекс, от "Възраждане" настояха за по-лесен достъп на гражданите до съда, както и за пълна отмяна на дейността на частните съдебни изпълнители. Считаме, че трябва да останат държавните съдебни изпълнители, обясни депутатът.

Снимка: БТА

Костадин Костадинов коментира, че министърът на правосъдието е "церемониал майстор" и посочи, че има държави, в които министърът на правосъдието, е главен прокурор. За последните трима главни прокурори можем да кажем, че са били частна собственост на Пеевски, коментира той. Костадинов се обяви категорично за премахване на института главен прокурор. Тошко Йорданов каза, че те имат идея за пряко избиране на главния прокурор.

Павела Митова констатира, че имат доста широка подкрепа между двете политически формации на тема "Енергетика", ние искаме предоговаряне на "Зелената сделка". Смятаме, че България трябва да отстоява своята национална политика и да направи всичко възможно Маришкият комплекс да продължи да функционира, добави тя.

Андрей Чорбанов (ИТН) заяви, че от всички парламентарни групи най-добре познава тази на "Възраждане", с които имат голямо съвпадение в голяма част от вижданията. Нас ни притеснява рязкото спадане на качеството на образованието, обясни той и добави, че голям проблем е финансирането на ученика и респективно - на студента. Коренно трябва да се промени начинът на финансиране, да се мотивират учителите да работят в по-малките населени места, тъй като в противен случай това води до изселване на населението в по-големите населени места. За "Възраждане" приоритети са ученическото хранене и столове и тяхно възстановяване във всяко училище.

От ИТН настояха за данъчни облекчения за работещи и учещи родители.

Димитър Гърдев, дипломат и експерт по международни отношения от ИТН, коментира основното различие между ИТН и "Възраждане", а именно въпросът за излизане от НАТО и ЕС. Според Гърдев, освен този въпрос, оттук нататък вижда само и единствено общи бази и общи политики. Направлението, в което се движи нашата партия в ЕС, е строго консервативно и е за непосредствени преки действия за премахване на "джендър идеологията", която разделя българското общество в самата му основа - семейството. Затова имаме нужда от вашата подкрепа сега, България има необходимост да се концентрира в няколко основни направления, смята Гърдев.

Ако има референдум за излизане от НАТО ние ще гласуваме против, заяви Гърдев.

Бяха разгледани още темите за разполагането на чуждите военни бази, за Република Северна Македония, за държавния бюджет и данъчната политика на държавата.

Имаме различия, които явно за "Възраждане" са непреодолими, това е тяхно право, коментира пред журналисти след края на разговорите Тошко Йорданов. Според него има два подхода - единият е има проблем, търси се решение, и се намират общите неща. Вторият - имаме различия, подхождаме идеологически и не разрешаваме проблема, защото някога в бъдеще ще се решат, обясни той. Не мисля, че подходът им беше правилен, в крайна сметка в подкрепа на правителство все още има 66 депутати и отговорността отива на плещите на ПП-ДБ и на ГЕРБ, с които са последните два разговора, добави председателят на ПГ на ИТН. Там ще видим дали подходът ще е като на депутатите от ДПС, нечленуващи в парламентарна група, БСП и част от "Величие", които, въпреки различията, смятат, че трябва да се подходи национално отговорно, или ще решат, че его или идеология е по-важно от решаването на проблемите, въпреки, че имаме съвпадения, изтъкна Йорданов. ИТН смятат, че правилно са постъпили, когато са свалили правителството на Кирил Петков, в което и те участваха.

Държавата не е в криза, в очистителен процес е, няма как демокрацията да се върне с правителство, което използва представители, участвали в други режими назад във времето, заяви Костадин Костадинов.

Днес предстои и разговор с "Продължаваме промяната - Демократична България".