Президентът Румен Радев продължава консултациите с партиите в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Днес за разговори с него на "Дондуков" 2 пристигнаха лидерът на "Възраждане" и председател на ПГ Костадин Костадинов, Петър Петров и Цончо Ганев.

Държавният глава вече разговаря с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" и ДПС.

Позицията на Радев е, че е важно политическите партии да осъзнаят необходимостта от конструктивен диалог, компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Цикълът "избори след избори" не е най-доброто решение, така че връчването на първия мандат ще зависи и от хода на консултациите, коментира президентът.

"Важни са тези консултации, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, сега вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство. На фона на тази важна задача пред НС стоят редица важни задачи - и бюджетът, и планът за възстановяване и устойчивост и закони, които да помогнат за преодоляване на инфлацията", обърна се към представителите на "Възраждане" Радев. 

Той ги попита дали биха подкрепили кабинет с първия мандат. Лидерът на партията Костадин Костадинов му отговори, че формацията му може да подкрепи всеки кабинет, който приема основните приоритети и споделя вижданията на "Възраждане".

"Вече имахме разговори с две от шестте парламентарно представени партии. Друг е въпросът обаче какъв е резултатът от тях. Очевидно е, че в парламента има диалог между глухи, защото по-скоро говорят за пред избирателите си, което е нормално, тъй като партиите отговарят пряко пред избирателите си. Важна е работата, която трябва да свърши това НС и за нас задачата за съставяне на кабинет е може би най-важната от тях. Имаме волята да работим в тази насока. Имаме готов състав за правителство, ако стигнем до третия мандат. Но дотогава ще разговаряме, защото нищо не е вечно в политиката. От тази гледна точка считаме, че по отношение на първия мандат можем да водим разговори, но ще държим и ще настояваме на позициите, които сме имали и имаме", обясни Костадинов.

Той се обърна към държавния глава с думите: "Имаме готов състав на кабинет, ако стигнем до третия мандат, сме готови да го поискаме от Вас, разбира се решението е Ваше". И добави, че ще разговарят с партиите и в рамките на другите два мандата. "Готови сме да водим разговори, готови сме да защитаваме политиките, трябва политически диалог, който да се основава на ценности и отговаря на публичния интерес", изтъкна още Костадинов.

По думите му, партията му прави това, което е декларирала предварително. Според Костадин Костадинов, въпросът не е дали да се приеме еврото, а кога. 

"В средносрочен план влизането на България в еврозоната ще донесе повече щети, отколкото ползи. Поради тази причина най-доброто решение е един мащабен дебат какви са ползите и вредите от това, за да могат всички българи да вземат информирано решение", добави лидерът на "Възраждане". 

Той каза още, че според "Възраждане" страната трябва да се присъедини към еврозоната, когато достигне 90 процента от средноевропейските доходи. По думите на Костадинов прогнозите сочат, че това може да стане след около 20 години. 

"Нашата цел трябва да бъде не да догонваме вечно, а да се превърнем в модел. Трудно е, но все пак трябва да си поставяме високи цели", категоричен бе лидерът на "Възраждане". 

Държавният глава обаче му напомни, че съгласно закона, провеждането на референдум по въпроси, уредени вече по приети и ратифицирани договори и съюзи е вече невъзможно. Също така има и по Конституцията ограничения, каза още Радев за искането на "Възраждане" за референдума за влизане в еврозоната.