БСП се присъедини към искането на ГЕРБ вътрешният министър Иван Демерджиев да подаде оставка заради смъртта на граничния полицай Петър Бъчваров. За това призова соцдепутатът Иван Иванов в изявление за медиите в парламента.

"Очевидно е несправянето на политическото ръководство на МВР и е логично в тази ситуация да се поеме персонална отговорност. Президентът да предприеме тези действия, ако самият министър не счита за необходимо да понесе лична отговорност", заяви Иванов в кулоарите на НС.

"Нашата оценка за ръководството на Министерството на вътрешните работи е негативна още от провелите се избори, защото считаме, че не беше упражнен необходимият контрол и МВР на практика абдикира от този процес", каза той.

Относно случилото се на границата между България и Турция, това е сериозен удар върху държавността и върху авторитета на МВР, отбеляза бившият земеделски министър на БСП.

"Факт е, че откакто служебният кабинет управлява, мигрантският поток е изключително засилен. Имаме два сериозни инцидента, завършили трагично със смърт", каза още Иванов, припомняйки за двамата убити полицаи от мигранти с автобус в Бургас. По думите на социалиста промените надолу по структурите на МВР също не са ефикасни и са довели до още по-голяма деморализация и невъзможност на личния състав да бъде окомплектован, както с необходимата екипировка, така и с попълването на незаетите бройки.

Още вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за оставката на Иван Демерджиев като служебен министър на вътрешните работи, а днес от партията настояха да си ходи и главният секретар на МВР.

Останалите партии обаче не се включиха към апела на ГЕРБ и БСП за оставки. От ДПС, "Продължаваме промяната" и "Възраждане" припомниха, че служебният министър е едва от няколко месеца на поста и отстраняването на един човек няма да реши проблема по границата. Според тях това е само политическо говорене, докато истинските усилия трябва да се насочат към кадрово обезпечаване на границата и техническо оборудване на граничните полицаи.