Предложението на френското председателство, свързано с ветото за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС), е получено в комисията по външна политика на Народното събрание в 15:29 часа днес. Това съобщи за БТА заместник-председателят на комисията Ангел Георгиев от "Възраждане".

Текстът е на английски език и не е от три страници, посочи той. "Отделно аз пътувах, поради тази причина не съм успял да се запозная с него, но разлиствайки видях някои крайно притеснителни неща, например това, че с доста гъвкави и същевременно хлъзгави формулировки, които могат да се тълкуват по различен начин, се говори за малцинства и общности в Северна Македония", коментира Георгиев. Също така и за граждани, които живеят в рамките на държавата и които са част от други нации, като например българите, т.е. македонската страна би могла да тълкува, че българите и македонците са различни народности, нещо, което е абсолютно неприемливо за нас и което е в разрез с историческата реалност, допълни той. По думите му престъпление е България да приеме нещо подобно.

Той посочи, че оттук нататък документът трябва да се обсъди от външната комисия в парламента. Аз съм уверен, че той ще бъде отхвърлен от комисията по външна политика, каза Георгиев. Съответно, ако се стигне до гласуване в Народното събрание, също се надявам да бъде отхвърлен, защото ние от "Възраждане" категорично сме заявили, че сме абсолютно против такива предложения, каза той. Северна Македония трябва да чака, колкото е необходимо, но да се реформира истински и чак след това да влезе в ЕС, смята депутатът от "Възраждане".

Попитан кога се предвижда да бъде първата междуправителствена конференция за начало на преговорите, Ангел Георгиев каза, че първо трябва да се проведе заседание на Съвета по общи въпроси на 21 юни в Люксембург.

При наличие на съгласие по приложените документи френското председателство предвижда и провеждане на междуправителствена конференция на 23 юни 2022 г. на най-високо равнище, каза още заместник-председателят на външната комисия в парламента.

Виждате, че натискът е в посока на това ветото да бъде вдигнато преди края на френското председателство, коментира той.

По темата вероятно ще има и дискусия в рамките на предстоящите на 23-ти и 24 юни среща на върха Европейски съюз - Западни Балкани и заседание на Европейския съвет, допълни Ангел Георгиев.

Депутатът съобщи, че във вторник от 17:00 часа пред Народното събрание от "Възраждане" организират протест и категорично ще се борят с всички сили и средства срещу вдигане на ветото. Той уточни, че решението за протеста е взето след получаването на френското предложение за Северна Македония.