От "Възраждане" внасят искане за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента във връзка "с редица заплахи за енергийната сигурност на страната" и заговориха за излизане от ЕС. Това стана ясно от  декларация на парламентарната група, прочетена от депутатката Искра Михайлова. Тя посочи, че това притеснение на нейната партия е заради проектите на ДБ и ДПС за държавен контрол върху рафинерията и заобикаляне на дерогацията от ЕК.

"Това е решение, което е в пълна противоположност с икономическите интереси на България. Това е лоялност, която ще трябва да бъде заплатена от българските граждани", заяви Михайлова.

"За сведение на евроатлантическите партии в НС, произведените у нас горива са с български произход и не подлежат на санкции. Ако нашите европейски партньори не изискват това от нас, какво друго е освен комсомолска сервилност", попита депутатката от "Възраждане". Към ограничаването на износа, което искат от ДБ и ДПС, тя добави предстоящото орязване на въглищните мощности с 50%, което по думите й, е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост, както и липсата на алтернатива на доставки на неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Наред със самоограниченията, които си наложихме за вноса на руски газ, Михайлова добави и тези за руския петрол, като заговори дори за излизане от ЕС. "Дали няма да бъде много по-изгодно икономически, ако през лятото на 2023 да напуснем ЕС, за да гарантираме оцеляването си", попита риторично депутатката от "Възраждане".

В същото време от ДПС обявиха, че оттеглят на този етап от дневния ред на парламента законопроекта си за дерогацията на "Лукойл", койтож забранява износа на нефтопродукти.

Йордан Цонев се мотивира, че има внесен подобен проект, внесен от "Демократична България", затова би било логично двата законопроекта да се обсъждат успоредно в комисиите по енергетика и икономика, които предстоят. ДПС оттегля законопроекта за дерогацията с уговорката двата законопроекта да влязат в залата другата седмица, обясни Цонев.

Снимка: БТА

Последва декларация на "Демократична България" отново по темата за рафинерията в Бургас. Ивайло Мирчев защити законопроекта на своята политическа група, като обясни, че той цели държавата да поеме оперативния контрол върху "Лукойл" чрез включването на фигурата на особен търговски управител, който да защити интересите на страната.

Мирчев припомни, че ДБ още през май са представили "цялостен план за депутинизация на страната", а мерките спрямо "Лукойл" са част от него. "Време е да отвоюваме тази българска територия, която се е превърнала в путински анклав", призова от трибуната на НС Ивайло Мирчев.

Снимка: БТА