Социалисти, разтревожени от спадащото доверие към БСП на прага на поредните парламентарни избори, настояват конгресът в събота да потвърди подадената от Корнелия Нинова миналата година оставка като председател и да прекрати мандата й. На миналото заседание на 50-ия конгрес Нинова подаде оставка, но делегатите отказаха да я потвърдят. Искането сега за потвърждаване на оставката е записано в политическа резолюция, която ще бъде внесена утре в секретариата на конгреса за гласуване. В петък документът беше депозиран на "Позитано" 20.

Инициатори на резолюцията са изтъкнати социалисти и членове на партийното ръководство в различни периоди - Георги Пирински, Захари Захариев, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Сергей Станишев, Пламен Младенов. Подписите са сложили още Явор Куюмджиев, Валери Жаблянов, Юрий Асланов, Ваня Добрева, Ана Пиринска и Катя Николова.

Това е единственият документ с политическа мисия и конкретни задачи преди предстоящия Конгрес на БСП. 

Те настояват конгресът незабавно да избере заместник-председател на БСП, съгласно устава на партията, който да създаде нова организация за участие на социалистите в парламентарния и местния вот. Заместникът ще бъде натоварен да поеме кормилото на партията временно и да постави началото на всеобхватно обновление на партията.

Местните структури на партията - общински и областни, да издигнат и утвърдят за депутати социалисти с висок авторитет и доказан професионализъм, като се противопоставят на натиск на ръководството "с обещания за кариерно развитие или материални облаги", предвижда още резолюцията.

Предлага се още БСП да декларира, че няма да влиза в общо управление нито с ГЕРБ, нито с ПП или ДП и да откаже подкрепа на техни правителства.

В резолюцията се подчертава необходимостта от незабавни решителни действия за овладяване на по-нататъшния срив на партията, изброяват се причините, за да се стигне до него и се констатира, че "в сегашното си състояние БСП не може да започне да възстановява загубеното доверие в обществото и да разширява електоралната си подкрепа".

"Този срив на доверието се дължи на цял комплекс причини, като непосредствената е цялостната смяна на курса, наложена от Корнелия Нинова", пише в проекторезолюцията. Посочва се още, че е извършена подмяна на социалистическите идейни основи на БСП с популизъм, "ляв консерватизъм" и дилетантщина, а БСП е превърната в лидерска партия, в разрез с принципа на демократично единство.

Отбелязва се още, че за водачи на листи се налагат хора със съмнителни професионални качества, които неведнъж досега са губили избори, вместо на тяхно място да бъдат предложени авторитетни кандидати, което също допринася за загубата на доверие. 

"Обществените проучвания сочат, че резултатите за БСП на предстоящите избори на 2 април ще бъдат без съществена промяна, което отново й отрежда незавидното и унизително място на третостепенна сила в следващия парламент. Такъв резултат ще бъде пагубен за представянето на партията на местните избори през октомври. Възниква реална заплаха за залеза на БСП като разпознаваема политическа сила", предупреждават вносителите на политическата резолюция.

Ето текста на целия проектодокумент:

Политическа резолюция на 50-ия Конгрес на БСП

Днес огромното мнозинство от българските граждани ежедневно се сблъскват с тежки социални и хуманни несгоди: непосилните цени на храните и лекарствата, с драстичните неравенства, с трудно достъпното здравеопазване, с несправедливостите на работното място. Спадащата изборна активност през последната година показва, че мнозинството все по-малко разчита на изборите като път за тяхното преодоляване.

Това е присъда за партиите, които се оказват неспособни да осигурят нужното управление с работещ парламент и отговорно правителство. Илюзия са и очакванията за завръщане на голямата част от избирателите към урните на 2 април в резултат на някакви нови завладяващи послания или пък на връщането на хартиената бюлетина.

Този срив в доверието към партии и институции е изключително опасен, защото руши силата на държавата да гарантира живота и достойнството на гражданите, да премахва пазарната спекула, да утвърждава международния авторитет на България.

През последния период БСП издигна редица важни социални инициативи, сходни с антикризисните мерки на европейско равнище. За четвърти път обаче партията не успя да реализира мандат за съставяне на правителство. Обществените проучвания сочат, че резултатите за БСП на предстоящите избори на 2 април ще бъдат без съществена промяна, което отново й отрежда незавидното и унизително място на третостепенна сила в следващия парламент. Такъв резултат ще бъде пагубен за представянето на партията на местните избори през октомври.

Възниква реална заплаха за залеза на БСП като разпознаваема политическа сила. Причината е сриналото се доверие към БСП като партия, способна да предложи друго качество политика и управление, открита за равноправно взаимодействие с широк спектър други леви партии, инициативи и граждански формации.

Този срив на доверието се дължи на цял комплекс причини, като непосредствената е цялостната смяна на курса, наложена от К. Нинова:

• подмяната на социалистическите идейни основи на партията с популизъм, "ляв консерватизъм" и дилетанщина;

• превръщането на партията в лидерска в разрез с принципа на демократично единство;

• погазването на конгресното решение срещу колаборацията "ляво - дясно", обезличаваща лявото, с участието в правителството Петков;

• налагането на неизменни, със съмнителни професионални качества водачи на листи с повтарящи се изборни поражения, вместо издигането на алтернативни кандидати с висок обществен авторитет;

• безпринципното преобръщане на позицията относно начина на гласуване.

За мащабната загуба на позиции на партията в обществото има и далеч по-дълбоки причини. Такива са променящите се социално-класови структури, демографските процеси, антисоциалистическата пропаганда, които пораждат екзистенциалния въпрос, каква социалистическа партия е нужна и адекватна на новите реалности в света и у нас.

Това обаче не отменя необходимостта от незабавни решителни действия за овладяване на по-нататъшния срив. За целта

Конгресът приема следните решения:

1. Констатира, че в сегашното си състояние БСП не може да започне да възстановява загубеното доверие в обществото и да разширява електоралната си подкрепа.

2. Възлага на общинските и областни структури да осигурят издигането и утвърждаването като кандидати за извънредните парламентарни избори на социалисти с висок авторитет и доказан професионализъм в местните общности и решително да се противопоставят на натиск от членове на ръководни органи на партията с обещания за кариерно развитие или материални облаги.

3. В 49-ото Народно събрание БСП да не влиза в споразумения за участие или подкрепа на правителства, излъчени от ГЕРБ, ПП или ДБ, като същевременно съдейства за приемането на закони с ясна социална и демократична насоченост.

4. Констатира прекратяването на мандата на Корнелия Нинова като председател на партията съгласно подадената от нея оставка като акт на поемане на лична отговорност за кризисното състояние на партията. Отменя като вредно за оздравяването на партията решението си за отказ да констатира подадената оставка.

5. Възлага на Националния съвет незабавно да избере заместник-председател на БСП съгласно член 17, ал. 2 на Устава, решен и способен да създаде нова организация за участие в предстоящите национални и местни избори, както и за начало на всеобхватно обновление на партията в изпълнение на настоящата Политическа резолюция, като за целта му оказва пълно съдействие.