50-ият Конгрес на БСП днес започна с напрежение. Охраната Кирил Добрев да влезе в зала 3 на НДК, въпреки че съдът го върна като член на партията и на Националния съвет.

"Разбрахме, че БСП не уважава решенията на съда, и сега вече кара по партийните правила, които се оказван над държавните", коментира Добрев и зададе реторичен въпрос "защо не се уважават решенията на общинските конференции".

"Снимката ми е раздадена на охраната и не мога да вляза, въпреки че конференцията на Нови пазар потвърди моето членство. Мина и една година от наказанието, имам и 2 съдебни решения. Явно г-жата от Мизия няма желание да ме види на Конгреса", добави Добрев.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

От Конгреса отсъства и друг, чието членство беше възстановено по съдебен път - Калоян Паргов. Той обаче беше наказан по-рано от ръководството и заради това, че не е изтекла повече от година от санкцията му, няма да може да влезе в залата.

Председателят на БСП Корнелия Нинова не влезе през главния вход и така журналистите не можаха да чуят коментара й за санкциите по закона "Магнитски", наложени срещу Румен Овчаров. Така единственото мнение дойде от Кирил Добрев, който беше лаконичен: "Това е сага, която се развива близо 17 г. Истината излезе наяве. Двойката Нинова - Овчаров ще финишира, както финишира Овчаров".

Самият Румен Овчаров влезе в залата, без да отговори на журналистическите въпроси - нито за БСП, нито за американските санкции.

Снимка: БТА

Малко след 10 ч. Конгресът започна с химните на България и Европейския съюз, а от трибуната Корнелия Нинова обяви солидарност с Турция и призова за сваляне на санкциите срещу Сирия, за да може страната да получи помощ за преодоляване на щетите от земетресението. 

Снимка: БТА