България е отличник и е сред първите три страни в Европа по брой научни изследователи жени, а когато си говорим за новите технологии, страната ни е на първо място по отношение на присъствието на жени в информационните и комуникационните технологии. Това коментира пред БТА в Пловдив българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел по повод днешния Международен ден на жените и момичетата, занимаващи се с наука.

Според българския еврокомисар това не е даденост, трябва да се инвестира и да се подкрепят момичетата в науката, за да продължи и следващото поколение да се развива в тази посока.

"Европа има три инициативи в тази посока. За първи път програмата "Хоризонт Европа", която е най-голямата в света за иновации и наука, с бюджет от 95.5 млрд. евро, включи в критериите си да се обръща внимание на жените научни изследователи, жените новатори и жените в партньорствата с индустрията", посочи Мария Габриел.

Тя отбеляза, че програмата "Момичетата в кръговата икономика" с Европейския институт за иновации и технологии предоставя обучения за момичета между 14 и 19 години.

"До момента са се включили 26 хиляди момичета, а амбицията е до края на 2024 година те да станат 40 хиляди във всички държави членки. В България участват 44 училища и повече от 700 ученици. Инициативата "Women TechEU" е моя и предоставя финансиране от 75 хиляди евро на компании, водени от жени, които са ги създали и имат нужда да ги развият до следващото бизнес ниво", каза още българският еврокомисар.