Ще преговаряме с ГЕРБ, ако Делян Пеевски не управлява тази партия, както управлява в момента. Той ни върна в мутренските години. Това за мен е абсолютно разрушително за България." Това каза пред "Дарик радио" финансовият министър в оставка и съпредседател на ПП Асен Василев за възможността след изборите ПП-ДБ да седнат отново на масата на преговорите с ГЕРБ.

Той коментира, че с помощта на Пеевски са направени важни промени в законите и Конституцията, но проблемите са започнали, когато е дошъл моментът за реформиране на службите, правосъдната система и регулаторите.

"Ако погледнем какво се случи миналата година - чисто като законодателство, и промени в Конституцията, и всички закони реформи. Със сравнително леки проблеми те минаха като законодателство. Когато обаче дойде моментът реално да се реформира държавата това законодателство да стане факт, да не остане на хартия, се видя това лице което мисля, че всички познаваме много отдавна, което е, че всички регулатори, съдебната власт, прокуратурата, службите - всичко това трябва да продължи да се управлява с наредени мачове, с хора, които получават телефонни обаждания, няма честен процес как да се изберат хората, които влизат вътре, защото цялото споразумение беше това - да не е предварително уговорен мачът", каза Василев.

На въпрос дали ПП-ДБ не са помогнали на Пеевски да се легитимира политически, финансовият министър в оставка заяви:

"Не мисля, че Пеевски е легитимиран - първо. И другото нещо, което трябва да се има предвид, е, че Пеевски може би е единственият политик в България, който не зависи от общественото мнение. Неговите избиратели са там, те гласуват за него, независимо той какво прави. Одобрението му, ако погледнете сред избирателите на ДПС, е четири процента. 4% не е легитимиран политик. Той има тази база, на която може да стъпи, която не се влияе от одобрението и легитимацията".

Асен Василев коментира и номинираните министри в служебния кабинет на Димитър Главчев, като заяви, че част от имената им се срещат в несъгласувания с ПП-ДБ при преговорите списък за поректокабинет на вицепремиера от ГЕРБ-СДС Мария Габриел за несъстоялото се ротационно правителство. Такива били имената на настоящия вътрешен министър Калин Стоянов и на Валентин Мундров, номиниран за служебен министър на електронното управление.

По отношение на подадената, а впоследствие оттеглена оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев, Асен Василев заяви:

"Притеснително е, че Живко Коцев - полицай №1 в страната, вчера излезе и каза, че е бил привикван и заплашван да си подаде оставката".

Василев определи като слухове, "съшити с бели конци", за да манипулират общественото мнение, твърденията, че е било възможно Коцев да е бил контрабандно зависим.

"Ако беше контрабанднозависим, нямаше ли да бъде задържан? Защо е на свобода? Защо не е задържан, защо му се оказва нерегламентиран натиск доброволно да си подаде оставката? Защо трябва да натискаш един човек да си подава оставката, ако си събрал доказателства", запита Василев.

Малко по-късно пред БНТ финансовият министър в оставка заяви, че Агенция "Митници" е постигнала много добри резултати в борбата с контрабандата, а обвиненията срещу шефката на агенцията Петя Банкова трябва да бъдат доказани в съда.

"Агенция "Митници" постигна много добри резултати в борбата с контрабандата, рекордно количество заловени наркотици. Знаете, че госпожа Банкова по външен сигнал уволни 20 служители. Това, което имаме като обратна връзка е, че всъщност последните две седмици нямаме сигнали от шофьори да са им искани подкупи на митницата", каза Асен Василев.

За обвиненията на Банкова Василев разбрал от медиите. На въпроса дали е разчистване на сметки Василев отговори:

"Всякакви слухове се носят. Видяхме една много подобна акция 2020 година, когато влязоха в президентството, двама президентски съветници бяха отведени и обвинени. Три години по-късно нито един от тях не е осъден".