Право на ГЕРБ, при които отива първият мандат, е да предложат решение. Всичко, което поискаха от нас, го направихме - така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев коментира намеренията на ГЕРБ-СДС да започнат консултации с другите парламентарно представени партии. 

"Видяха проекта на кабинет, имат пълната информация, за да вземат отговорните решения за страната. Те трябва да реализират мандата под една или друга форма. Ако не успят, ясно сме казали каква е програмата и съставът ни. Ако се стигне до втори мандат, както сме обявили, ще говорим с всички политически сили за подкрепа на този кабинет", припомни Василев. 

Той не спести критики към казаното по-рано от Бойко Борисов пред журналисти.

"Г-н Борисов смята, че ако парите за общините - 2 млрд. лева фонд, се разпределят пред камерите в НС, това било подкуп. Много по-добре и много по-правилно е парите за общините да се решават от парламента, пред камерите и той да преценява кои са важните проекти, а не зад затворената врата на кабинета на министър-председателя", отговори задочно той на лидера на ГЕРБ. 

Отново във връзка с коментар от Борисов, че ПП манипулирали статистиката, Василев каза: "Разбрах, че пет месеца след като сме напуснали властта според Борисов сме манипулирали Евростат и НСИ - мисля, че няма нужда от коментар!" 

На въпрос готов ли е за "пожизнен финансов министър, за да си оправи бюджета", както по-рано се пошегува Бойко Борисов, Асен Василев припомни, че за последните две години, в които участта в управлението на финансовото министерство, бюджетният дефицит е последователно 3% и 2,9%.

"Тази година спокойно може да е 3%. В същото време за първи път България оглави добрите класации в Европа - първи по ръст на износа в ЕС, втори по ръст на индустриалното производство, първи по ръст на заплатите. Това се случва, когато се провежда финансова политика - парите стигат до всички граждани и всички фирми, а не само до шепа избрани фирми, а оттам - към офшорни сметки и шкафчета. Тази финансова политика искаме да продължим и със следващия проектокабинет", уточни Василев. 

Относно опита за покушение срещу главния прокурор той коментира, че следствените органи трябва да определят каква е целта, но това, което се вижда от снимките на мястото на взрива, му изглежда като "пиратка, която е изплашила зайци".