Резултатите от финалния доклад за законосъобразност на 24 обществени поръчки в София показва, че от 24 при 23 има проблем, а 21 са незаконосъобразни, затова последните ще бъдат спрени. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев пред журналисти.

По думите му, освен незаконосъобразност, са констатирани и други проблеми - наличие на ограничителни изисквания, непълно обявление за обществена поръчка, незаконосъобразно изменение на документацията за участие, несъответствие в информацията и в обявлението на останалите документи.

Кметът обясни, че ще бъдат спрени всички незаконосъобразни обществени поръчки и веднага ще започне работа по нови процедури, свързани с тях. Тези обществени поръчки засягат работа, която е важна за столицата.

Общата стойност на анализираните 24 обществени поръчки е 204 млн. лв. Сред тях са проектите за реконструкция на булевардите "Ген. Михаил Д. Скобелев", "Мария Луиза" и "Копенхаген". "По бул. "Ген. Михаил Д. Скобелев", бул. "Копенхаген" и редица други, свързани с инфраструктура, ВиК, детски градини, избор на надзор", добави кметът.

"Най-интересното е, че единствената поръчка, която няма проблеми, е за най-ниска стойност - от 120 000 лева. На 204 млн. обществени поръчки само тази за 120 000 лева няма проблеми. Прекратяваме ги и започваме наново процедурата, спазвайки всички изисквания на закона", добави заместник-кметът в направление "Финанси и здравеопазване" Иван Василев.

Заместник-кметът в направление "Финанси и здравеопазване" Иван Василев

Снимка: БТА

От ГЕРБ, които бяха на власт в столицата в последните близо 20 години, контрираха, че това е опит на столичния кмет да се намеси в предизборната кампания. В съобщение до медиите от партията посочват, че "проверките на незавършилите процедури са направени от две външни фирма - едната е на г-жа Деница Цекова, съпруга на бившия министър и член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната" Андрей Цеков, а другата - на адвокат, работила с екипа на Кирил Петков като министър на икономиката". 

"Преди повече от месец общинските съветници от ГЕРБ-СДС обявиха, че с директни договори Васил Терзиев е дал на тези две фирми. Очевиден е фактът, че кметът Терзиев изпълнява политически поръчки, които заплаща с публични средства. Законосъобразността на процедурите според българското законодателство се установява от компетентните институции и българския съд", се казва още в съобщението. От пресцентъра на ГЕРБ добавят: 

"Екипът на кмета Йорданка Фандъкова не финализира процедурите за избор на изпълнители за изграждане на бул. "Копенхаген" и основен ремонт на трамвайните трасета по бул. "Мария Луиза" и бул. "Скобелев" именно с мотива, че новият кмет трябва да може да ги прегледа и да вземе решение.

Интересен е фактът, че на 7 май тази година кметът Васил Терзиев е подписал решението за избор на изпълнител за основен ремонта на бул. "Мария Луиза". Днес, месец по-късно, след като собственото му решение е влязло в сила, обявява, че спира процедурата. Защо вече избрана от Терзиев фирма месец по-късно се е оказала неподходяща, е въпрос за това как и кой реално ще избира фирмите, с които ще работи". 

ИЗБРАНО