"Продължаваме промяната превърнаха Столична община не само в бюро по труда, а в банкомат за партийното ръководство и роднини на ръководството. Настояваме за незабавни оставки на зам.-кметът по финанси Иван Василев, зам.-кметът по култура Яна Генова и директорът на "Гробищни паркове". Това заяви общинският съветник Георги Георгиев на брифинг на групата на ГЕРБ-СДС в Столичният общински съвет (СОС). 

Той посочи, че за последните пет месеца екипът на кмета на София само по една от алинеите по Закона за обществените поръчки е заложил пряко конкурсна процедура за над 1,5 млн. лева.

Георгиев попита кметът на София в течение ли е с факта, че фирма, чийто собственик е съпругата на доскорошния регионален министър Андрей Цеков, е сключила договор с общината за консултантски услуги, подписан от зам.-кмета по финанси Иван Василев.

"Това ли политическия морал на г-н Терзиев? Не казваме, че е нарушен закона, но морално ли е това? Знаем само, че договорът е зад 10 хил. лева и не знаем неговия предмет", добави Георгиев.

По думите му групата на ГЕРБ-СДС категорично се противопоставя на практиката с парите на данъкоплатци да се захранват висши партийни функционери и техните съпруги. Настояваме за незабавни действия от кмета на София Васил Терзиев, добави Георгиев.

При гробищата пък имало "двамата братя и златните гробища", защото на 26 март зам.-кметът по култура сключил два директни договора. Единият е за наемане на техника за 45 хил. лв., вторият е с друга фирма за 15 хил. лв. Дни преди това в гробищата е назначен Мартин Недев Тодоров, чиито баща, брат и син са съдружници точно в тези две фирми.  Очакваме незабавна реакция, каза Георгиев.

През изминалите месеци пък били сключени ин хаус процедури за над 10 млн. лв.

Иван Василев: Ще представя одит, който няма да се хареса на Георгиев и приятели

Няма да си дам оставката. Вярвам, че прозрачността и доброто управление имат място в Столична община. И аз, и кметът на София Васил Терзиев ще продължим да го доказваме. Това каза заместник-кметът по финанси Иван Василев в отговор на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС), които му поискаха оставката.

Явно моите действия през последните пет месеца са провокирали желанието на колеги аз да си тръгна от този пост, коментира още Василев. По думите му това, което той и администрацията на Столична община са направили за последните пет месеца, е нещо, което никой друг, който се е занимавал с публични ресурси, не е успявал да направи.

Зам.-кметът по финанси Иван Василев попита как да си подаде оставката, като за първи път бюджетът на София събира рекордна подкрепа от 45 гласа. Нито един бюджет не е събирал такава подкрепа, добави Василев. Той попита още кога опозицията е участвала друг път в изготвянето на бюджета, както и кога другите управляващи са качвали отчетите за разходите си публично.

Василев заяви, че в следващите седмици ще представи доклад от одити на обществените поръчки. "Вярвам, че на Георги Георгиев от ГЕРБ и негови приятели няма да им хареса", каза още зам.-кметът.

Шефът на "Гробищни паркове": За два месеца разбихе схеми, навлизайки в различни интереси

Директорът на столичното общинско предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров също заяви, че няма да подава оставка.

"Днес беше поискана моята оставка във връзка с това, че от два месеца в гробищните паркове свършихме толкова, колкото не е свършено за последните 30 години", заяви на брифинг пред журналисти Румен Димитров.

Той каза, че новото ръководство е разбило схеми, навлизайки в различни интереси. Спряхме схеми, уведомихме прокуратурата, полицията, прекъснахме престъпни договори, посочи Димитров и добави, че искането на оставката му е част от атаката, стигнала и до медиите. Директорът на "Гробищни паркове" увери, че това няма да бъде последното, което ще направи за обществото.

Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетиране на граждани, търговия с камъни, която е голям проблем, тъй като на ден се получават десетки жалби", каза през март тази година Румен Димитров на пресконференция в Столичната община. Той допълни, че е установена търговия с гробни места, "опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София с цел продажба".

В отговор на отправените по-рано обвинения от ГЕРБ, че с фирми на роднини на назначено на 14 март на ръководна длъжност в "Гробищни паркове" лице по-късно са сключени договори без обявяване на обществени поръчки, Румен Димитров каза, че в момента, в който лицето е назначено в "Гробищни паркове", вече не е било служител на съответните фирми. Според Димитров лицето е спазило закона и е напуснало фирмите, преди да започне работа в общинското предприятие "Гробищни паркове".