Той участва в честването на патронния празник на Военната академия "Георги Стойков Раковски".

"В резултат на политическа недалновидност дълги години, на системно недофинансиране и кампанийност, последният доклад на Министерството на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили е ясен и безпристрастен", каза още държавният глава, цитиран от БТА.

Той припомни констатациите, че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната, в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

"Причините са до болка познати - липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав", каза Радев.

Той подчерта, че за преодоляването на негативните тенденции държавното ръководство предприема мерки - приетите важни проекти за инвестиционни разходи и гарантираното им финансиране.

Президентът добави, че като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20 на сто от които да бъдат за инвестиции.

През миналата година по неокончателни изчисления нашата страна е отделила средства, равни на 1.3 на сто от БВП за отбрана (1.187 млрд. лева), спрямо 1,26% през 2015-а.

За 2017 г.  се предвижда България да похарчи за отбрана 1.63 на сто от БВП, ако бъдат изпълнени проектите за купуването на нова техника за Военновъздушните и Военноморските сили.

Румен Радев се обърна към студентите в академията с думите:

„На вас се пада огромната отговорност и привилегия в следващите години да превърнете тези средства в бойни способности”.

В края на словото си той поздрави всички, които по някакъв начин са свързани с Военната академия, и им пожела успех в развитието на военната наука, цитира го "Фокус".