Над 105 хиляди българи са гласували в чужбина, сочат данните на Министерството на външните работи. Данните са към 15.00 часа и показват 7% ръст на активността.

Сънародниците ни гласуват в секции в 62 държави.

В Турция, където има най-много секции зад граница, са гласували 40 900 души.

В Анкара машинният вот е над 80%.

Българите във Великобритания гласуват в 118 секции в различни градове на острова. Този път те са по-малко от разкритите на предишните парламентарни избори.

В Бирмингам, Бристол, Единбург, Кеймбридж и Ковънтри, където имаше две или повече избирателни секции, сега те са обединени. В шест района на Лондон, сред които и секциите в Ийлинг и Палмърс Грийн, също са намалени.

Днес по обяд пред секциите в посолството в Лондон, където традиционно се стичат повече хора, имаше малки опашки. Избирателната активност в Лондон традиционно е по-висока от тази в останалата част от Обединеното кралство.

Подадени са 3300 електронни заявления за гласуване в секции на Острова, но се очаква много повече хора да упражнят правото си на глас. Тези, които не са подали заявления, попълват декларации на място.

В 83 избирателни секции се гласува само с хартиена бюлетина. Машините за гласуване са 35 и са в различни градове, включително и в Лондон.