С решение на ЦИК и по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева Министерството на външните работи пренасочи допълнителен брой от 100 бюлетини към избирателната секция, разкрита в Неа Мудания, Гърция, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Причината е огромният интерес на български граждани да гласуват в изборите за Европейски парламент в тази "ваканционна секция", разкрита за първи път в курортния район на Халкидики.

Българските граждани могат да гласуват в общо 13 избирателни секции в Гърция.

Огромен интерес имаше и към избирателната секция в Никити, Северна Гърция. Стотици туристи се възползваха от възможността да гласуват, докато са на почивка. До 18 ч. гласа си дадоха над 600 души в Никити, където по традиция почиват много българи, съобщи bTV.

Опашките от желаещи да гласуват не спряха цял ден. Всички обаче изчакаха реда си търпеливо. Гласуването ставаше след попълване на декларация, че няма да упражнявате вота си в България.

"За мен лично е прецедент и е изключително голяма изненада, че толкова много хора са дошли да гласуват при нас, смятам, че комисията работи на пълни обороти, справя се прекрасно, забавянето е минимално", коментира Даниел Неделчев, председател на СИК.