София и Скопие стигнаха до нова, още по-ниска точка в двустранните отношения със забраните за влизане през границата, с арестите и битите хора и недопускането на медии да отразят честването на паметта на Гоце Делчев. Съвместно поклонение тази година не се състоя. Това заключение направи външният министър Николай Милков на пресконференция в МВнР.

"Опитите за надграждане, за успокояване на отношенията между България и Република Северна Македония бяха минирани от едни конкретни действия на властите в Скопие, които по крайно неубедителни причини, в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към Гоце Делчев", констатира първият ни дипломат.

Той посочи, че Външно министерство ще съдейства на арестуваните и съдени по бързата процедура граждани да подадат жалби и в международните институции. По думите му северомакедонската страна не е спазила поетия ангажимент по време на разговора между двамата премиери в София само няколко дни преди честването, както и впоследствие между вътрешните министри на двете държави на място в Скопие.

"Забраната за снимане с телефони на границата е неправомерна - няма такива забрани", подчерта Николай Милков по повод основанието на македонските граничари да задържат хора, сред които и бивш депутат, за това, че са снимали с телефони. По думите му македонските власти са искали поклонението да бъде осъществено в 9 сутринта, вероятно за да не могат да пристигнат хората, с което министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев не се е съгласил и тогава определеният час е бил от 12.00 до 14.00 по негово настояване. 

"Тогава точно спря системата им за пропускане на границата в продължение на 4 часа. Тя не работеше само в едната посока, което показва прозрачността на цялата постановка и инсценировката, намеренията от които бяха ясни от самото начало", коментира по адрес на Скопие външният министър.

"В крайна сметка десетки автомобили не успяха да преминат границата, а тези, които успяха да влязат, не бяха допуснати до черквата. Никой не можа да се поклони", обобщи той.

"Бяха издадени забрани, бяха арестувани хора, бяха бити хора и това показва една забележително бърза реакция на съдебната система в Република Северна Македония", отбеляза Милков, като допълни, че иначе разследванията се бавят, когато става дума за посегателството над българските клубове, например. 

"Ние сме призовали тези хора, които са пострадали, да ни информират, и да съдействаме пред международни институции. Те трябва да обжалват първо пред съда в РСМ", каза още министърът и заключи, че всичко това "отбелязва една нова, още по-ниска точка в нашите отношения".

"Това са несъвместими практики, от предходни десетилетия и предходни режими. Това е нещо, което няма как да бъде прието от нас. Планираме, по отношение на консулските въпроси и правната помощ, да направим едни консултации с тях, тъй като те не ни уведомиха за арести на български граждани. Длъжни са да го направят по един куп международни конвенции", каза още министърът на външните работи.

"Ще влезем в преки разговори със Северна Македония, за да се установи защо не се изпълняват консулските конвенции, които са в сила", добави той.

Николай Милков уточни, че България не е получила официално към момента черни списъци със забрана за недопускане на български граждани, но както видяхме, това не е попречило на много хора да им бъде забранено да влязат в РСМ. "Изолацията и недопускането на медиите е съществен елемент от всичко това, което се случи и което бележи един съществен регрес по отношение на онова, което считахме, че вече е постигнато. Това е негативна тенденция, с която тепърва ще се борим", заключи външният министър.

Той съобщи, че Външното ни министерство е осигурило жилище за вече изписания от болницата Християн Пендиков и майка му, както и му е отпуснало дневни, с които да се издържа, докато е в нашата страна, тъй като те считат, че има заплаха за тях при тяхното връщане". Предстои и среща на Пендиков с вътрешния министър, за да бъде решено дали е необходима охрана, за да не стане той жертва на провокация, каза Милков.

"Надяваме се и на бързо решение на въпроса с неговото гражданство", добави още министърът на външните работи.

По отношение на връщането на българския посланик в Скопие Милков заяви: "Никой не е скърцал със зъби, не стоят така нещата". И обясни, че ръководителят на дипломатическата ни мисия е бил длъжен да бъде там, когато Иван Демерджиев и шефът на ДАНС отидоха в Скопие, за да договарят честването с македонските власти.

Министърът на външните работи направи и уточнение по повод различни публикации от последните дни, че Брюксел връща мониторинга над страната ни.

"Механизмът за сътрудничество и оценка е прекратен - не пишете такива работи, няма такова нещо, тук става въпрос за доклад по Механизма за върховенството на правото, не по механизма за сътрудничество, а докладът се подготвя за всички държави членки. Няма връщане на механизма за сътрудничество и оценка и няма да има. Той вече не е актуален. Нито за Румъния, нито за България ще се изготвят такива доклади", отрече външният министър. Той отива следващата седмица в Хага за среща с тамошния си колега и отново ще бъде дискутиран въпросът за нашето влизане в Шенген.