Вицепремиерът Валери Симеонов започна проверки за шума и в софийските заведения. Съставени са предупредителни протоколи, а при повторни нарушения, заведенията ще бъдат запечатани.

Миналата година вицепремиерът направи внзапни проверки в заведения в курорта Слънчев бряг и дори си позволи да спре музиката. Заради акциите му той влезе в остър конфликт с митистъра на туризма Николина Ангелкова.

На булевард "Витоша" и в Студентски град Симеонов и здравните експерти обиколиха над 10 кръчми, барове и дискотеки.

В проверените заведения никой не пожела да разкаже за проверките, но музиката през деня днес беше силно намалена, а тази вечер ще работят според наредбата.

Началникът по търговската дейност в район "Студентски" Галина Кирилова обясни, че проверките започват след 22 ч., като в тях участват полицаи и са поканени и колегите от РЗИ.

Ето какво написа пък самият вицепремиер във Фейсбук

Снощи заедно с РЗИ, зам-министъра на здравеопазването г-жа Светлана Йорданова и членове на политическия ми кабинет започнахме проверки по Закона за шума и в София. Градът, в който законите отстъпват на познанствата, шуробаджанащината и политическите чадъри. Оказа се, че въвеждането на ред по Закона за шума в столицата е детска игра спрямо войната с мутрите в Слънчев бряг. Никакви проблеми - никъде. Откъдето минахме, след нас се възцаряваше мир, спокойствие и тишина. Оказа се, че собствениците и управителите много добре осъзнават нарушенията и още с първото разпореждане спираха озвучаването. Започнахме с кастата на "недосегаемите" по бул. Витоша. Raffy Bar & Gelato го отнесоха първи - след констативния протокол и незабавното спиране на озвучаването при следващо нарушение ги очаква ЗАПЕЧАТВАНЕ! С първо предупреждение и спиране на музиката бяха номинирани Vitosha street Bar&Dinner, "БЕКГРАУНД" и Social Cafe Bar & Kitchen. От снощи еротичен клуб "ФЕТИШ" ще пуска еротична музика само вътре, а не на улицата.

Констативни протоколи и разпореждане за спиране на озвучаването отнесоха кафе клуб Memento и Beach Bar на ул. Раковски. Не мога да отрека пълното съдействие на персонала и управителите. За разлика от Черноморието, много от посетителите дойдоха да ме поздравят и дори си направихме снимки.

За десерт си оставихме Студентски град. Както се очакваше, там нарушенията бяха най-драстични, което наложи съставянето на констативни протоколи с незабавно прекратяване на озвучаването в бар-ресторант "МЕЙСЪНС" и дискотека Jim Beam Club, където гърмеше живо изпълнение на чалга дивата KALI. Милата, обеща да мине на акапелно изпълнение тип пиано бар, но това не спести протокола и административната санкция спрямо заведението.

 

Най-арогантно нарушаваше нощната тишина Механа "Роден край", раздрусана от мощни чалга ритми. С влизането си спряхме музиката и силно възпалихме мъжката аудитория на претъпканото заведение. При съставянето на констативния протокол, страстите се нажежиха още повече.