НФСБ ще се яви вероятно самостоятелно на предстоящите евроизбори. Това обяви пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Вчера стана ясно, че той е издигнат от структурите на партията за водач на листата.

"НФСБ извърши необходимите действия за самостоятелно явяване на изборите. Това не е окончателно решение, защото Валери Симеонов не е лидер на еднолична партия. За два месеца преговори с господин Каракачанов, общото време, за което сме говорили за общо явяване на европейските избори, е не повече от пет минути. Така че ние не можем да чакаме и да се правим, че не виждаме как паралелно другите две партии се подготвят за самостоятелно явяване". Той коментира още,  че с оглед на взаимоотношенията в коалицията "Обединени патриоти" съвсем естествено е НФСБ да предприема необходимите действия за подготовка на самостоятелно явяване на европейските избори. Той поясни още, че решенията в НФСБ се вземат от Политическия съвет, както е записано в Устава. Няма как Уставът да бъде заобиколен, посочи Симеонов без да уточни кога ще се проведе Политическия съвет на НФСБ.

"Казвам го открито. Не го крием и не извършваме задкулисни договорености. Не подхвърляме на медиите, че ще вкараме 3-4 депутати общо с разни консервативни псевдосубекти, нито пък водим подготвителна кампания за издигане на наш кандидат още от миналата година, без да уведомяваме партньорите си", добави бившия вицепремиер.

Каракачанов/Красимир/ да отговори защо за два месеца преговори с него общото време, в което сме говорили за съвместно участие в евроизборите, е не повече от пет минути, коментира диалога си с ВМРО Симеонов. НФСБ са отворени все още известно време за разговори, стана ясно от думите на лидера му.

НФСБ няма да отстъпи от позицията си за по-висок праг на преференциите, заяви политикът:

Човек остава с впечатлението, че България не е парламентарна демокрация, а парламентарна монархия. Така Симеонов коментира в кулоарите на Народното събрание решението на ГЕРБ да върне стария праг за преференции в Изборния кодекс.

Той подчерта, че позицията на неговата партия е против намаляването на прага, "защото даваме възможност в НС и в българските институции да влизат неопределено количество байганьовци, хора с болни амбиции и със средства, с които си купуват местата в общинските съвети, в парламента".

По думите на Симеонов, евроизборите са важни от гледна точка на мобилизация на симпатизантите и избирателите. Ще ни бъде много интересно какъв резултат ще имаме на тях, те са важи от партийно-политическа гледна точка, като цяло с 6-7 депутати не можем много да влияем в ЕП, поясни политикът.