Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в изявление в Министерски съвет.

"Не мисля, че моята фигура е кой знае колко значима. Не мога да приема морални оценки от всякакви посоки - отдолу, отгоре, отляво, отдясно. Аз имам собствено мнение, изразил съм го. Продължавам да държа на него", каза той и уточни, че смята, че казва истината.

Вицепремиерът отказа контрапротест в негова защита. Контрапротестът в защита на Валери Симеонов е обявен за утре в 10 часа пред сградата на Министерски съвет. Симеонов не искал този митинг, защото се чувства достатъчно уверен, а и не уважава уличния натиск под формата на затварянето на улици.

"Молбата да не провеждат контрапротеста е заради това, че се чувствам уверен и убеден в това, което върша и не е редно да се оказва натиск на коалиционни или други партньори със средства, които не приемам - чрез уличен натиск", каза Симеонов.

Аз не вярвам някой да е изненадан, че Сидеров ми иска оставката. При наличие на решение на коалиция "Обединени патриоти" да ме издигне като шеф, тя трябва да ме свали, каза още Симеонов.

В отговор на въпрос дали ще успее да потуши конфликта в малката коалиция, Симеонов заяви, че днешното заседание на малката коалиция може и да премине в почерпки и усмивки.

Вицепремиерът допълни още, че не е разговарял с премиера Бойко Борисов. Но отново подчерта, че протестът на майките е бил "тюрлю гювеч".

Раздорът в коалицията възникна по повод изказването на вицепремиера, че майките на децата с увреждания са "кресливи с уж болни деца". Протестиращи майки определиха като цинични думите на Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания. Майките поискаха и неговата оставка и се заканиха, че ще протестират, докато той не си я подаде.