Контрапротест в защита на вицепремиера Валери Симеонов срещу искането на майките на деца с увреждания за оставката му е насрочен за утре пред Министерски съвет. Събитието, за което има създадена страница във Фейсбук, е планирано да се състои от 10 до 12 часа.

След като вчера Симеонов получи подкрепа от големите работодателски организации КРИБ и АИКБ, сега зад него застават и Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, Национално гражданско сдружение "Българска домашна ракия" и Националното обединение на младите фермери.

"Имаме много добри впечатления от Симеонов и мисля, че тези думи, казани от него, не са насочени към истинските майки на деца с увреждания, а към платени хора, които стоят пред Министерския съвет. Народът не го разбра и бързо се яхна вълната и се стигна до такова обществено вълнение", заяви председателят на фермерската организация - Венцислав Петков, пред OFFNews.

Още вчера Евгений Иванов от КРИБ пък заяви пред журналисти:

"Ако някой плаши с уличен протест, нека да ви напомня, че преди 3 години Ларгото - от МС до парламента, пое 20 000 наши работници, когато работодателите протестирахме срещу повишаването на цената на тока. Ако някой иска отново да доведем 20 000, ние сме готови."

Ето с какво е мотивиран контрапротестът според организаторите му:

"Контрапротестът се организира в подкрепа на човека, благодарение на когото стартира ефективна реформа за изготвяне на ТЕЛК решенията. Човекът, благодарение на когото са спестени милиони, раздавани в циганските гета за деца "инвалиди" с фалшиви ТЕЛК-ове. Човекът, благодарение на когото за първи път от години се взеха мерки за увеличение на пенсиите. Човекът, който се изправи срещу хазартната мафия в България, срещу мутрите и олигархията. Човекът, който се зае и реализира изграждането и завършването на оградата по Турската граница, спирайки бежанския поток през родината. Човекът, който наложи спазването на закона за шума по Черноморието и в България. Човекът, благодарение на когото бе облекчен режимът за сезонни работници от Украйна/Молдова, както и редът за получаване на синя карта. Човекът, който прокара решение в Министерски Съвет за втори лифт в гр. Банско и подготвя възстановяването на лифтовете и пистите на Витоша. Човекът, който спря заграбването на 700 дка природен парк "Бузлуджа" от БСП. Човекът, който реализира самолетна връзка "София - Одеса" в ползва на българите, живеещи в Украйна. Човекът, който реши тежките етнически конфликти в гр. Асеновград и в гр. Пловдив.

Всички искания до този момент на майките бяха удовлетворени. Исканите средства бяха отпуснати, изискваният закон беше прокаран. Съглашението между БСП и майките политизира исканията им, доказвайки, че от самото начало целта на организираните протести е с изцяло политическа насоченост за дестабилизация на правителството. Това беше затвърдено и от осигурения им достъп в Народното събрание от страна на БСП по време на дебатите за вота на недоверие. Въпросните майки вече се ползват от опозицията като метод за сплашване и изискване на оставки на "неудобните". Въпросните деца с увреждания са болни и мястото им не е навън без значение от метереологичните условия. Тези деца имат нужда от рехабилитация, лечение, ежеминутно и ежесекундно. Всеки един ден, в който тези деца са лишени от тези специални грижи, рефлектира в забавяне и изоставане на тяхното развитие. Въпросните деца нямат право и за съжаление не могат да изразят мнението си и дали подкрепят действията на майките им, дали искат да бъдат държани навън и навирани в камери всяка една минута. Ако бяхме нормална държава, Агенцията за защита на детето отдавна щеше да е взела мерки и да се самосезира за държането на тези деца по улиците и тяхното използване за разнородни цели, без да им бъдат осигурявани необходимите грижи.

Нека се съберем, за да подкрепим човек, който милее за България. Човек, който всеки един ден се бори за нейното благо. Човек, който желае да направи държавата едно нормално място за живеене, за да може Терминал 2 да не е единствения изход към бъдещето. Човек на действията, а не на думите."

Междувременно обаче Валери Симеонов направи изявление пред медиите, в което заяви, че моли контрапротестът да не се състои, защото се чувства достатъчно уверен и не е редно да въздейства на коалиционните му партньори с натиск. Той все пак благодари за подкрепата.

Това се случи само час преди свикания от колегата му Красимир Каракачанов коалиционен съвет на "Обединени патриоти". Вчера военният министър и лидер на ВМРО отказа да каже предварително дали ще подкрепи искането на Волен Сидеров за незабавна оставка на Симеонов.