Това, че не е осъществен контрол в района на Ботевград по отношение на най-близките хора на Владимир Пелов е един съществен пропуск. Така смята бившият шеф на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев.

По думите му е нормално човек, който се крие от правосъдието, да смени външния си вид, но няма да може да повлияе на съществени белези от своята физиология.

Според Ботев изборът на Пелов и другият беглец от Софийския затвор Радослав Колев да се укрият в апартамент на хора, на които нямат доверие, е нелогичен и ненормален.

"Как са се насочили да отидат точно на този адрес? Могат ли да отидат във всеки един друг дом под заплаха? И друго, което е факт - това е домът на негов стар приятел и човек, с който има съвместна престъпна дейност. Извършител е на убийство, поне информацията е такава", поясни Ботев.

В действията на МВР към случая "Пелов" Ботев видя като основна грешка неправилната оценка на личността на Пелов.

Той добави, че друго, което прави много лошо впечатление, е, че по време на огледа на мястото на убийството на Пелов са присъствали хора, които не са имали работа на това място.

На въпрос дали е възможно разследващите да хванат Радослав Колев жив, Ботев смята, че е напълно постижимо, но зависи от действията на МВР.

"От бягството до момента има само една засечка на Радослав Колев, че последните дни е бил с Пелов. Кое е наложило да се разделят? Не се ли е оказал в тежест на Пелов? Без да съм в час с детайлите - възможно ли е да има и трети човек?", каза Ботев.