Срив във ваксинационния процес за последните два месеца бе констатиран по време на парламентарния контрол. Данните изнесе проф. Асен Балтов, а здравната министърка Асена Сербезова се съгласи, че интересът към имунизацията у нас срещу коронавируса драстично е намалял. 

Депутатът от ГЕРБ укори новото правителство, че нивото на ваксинация остава ниско и не се получава обещанието на управляващите за активна кампания за усилването му.

30% от българите са напълно ваксинирани, а 10% са с бустерна доза, обобщи професорът. За 61 дни, откакто управлява кабинетът "Петков", са поставяни по 2215 първи дози, средно на ден, изчисли лекарят и обобщи, че това е крайно недостатъчно.

"Разбира се, че не е достатъчно ваксинирането, но то има своите многоаспектни причини. Още в началото трябваше да има една адекватна кампания към хората", отговори здравната министърка.

Тя обаче призна, че заради спадналия интерес продължаваме да отказваме, даряваме или препродаваме ваксини, което се случи и при служебното правителство.

България се е отказала от 3 млн. дози ваксини по силата на споразумението, сключено от ЕК за обща доставка, съобщи проф. Сербезова. Те са били преразпределени за Франция още преди да ги получим, обяви министърът на здравеопазването.

Проучваме възможностите за препродаване и дарение и на други количества, които не са необходими, преговори се водят с Иран и Уганда за "Астра Зенека", която българите вече не искат, допълни още министър Сербезова.

Тя даде да се разбере, че не бърза със строежа на новата детска болница.

МЗ обмисля обединяване на педиатричните звена преди строежа на педиатрична болница, стана ясно от отговорите й в рамките на парламентарния контрол. Въпросът бе поставен от соцдепутата и педиатър проф. Георги Михайлов. Той предупреди, че децата в столицата се нуждаят от адекватно лечение и не може да се чака строежът на новата детска болница, защото това ще отнеме много време.

Професорът съобщи, че детските легла в София са от 250 до 270, но са твърде разпокъсани и отдалечени. По думите му се губят ценни часове, когато едно дете се нуждае от спешна консултация или хирургическа интервенция. "Да не се губи време и до края на годината да се реши къде е възможно да се направи опит за събирането на тези звена за компетеннтна педиатрична помощ", настоя соцдепутатът.

"Действително работим по проблема, за който споменахте. Педиатрична помощ се оказва на различни места, отдалечени едно от друго, което създава забавяне", съгласи се здравната министърка. По думите й, "не трябва да се бави консолидирането на разпокъсаните педиатрични звена", като това съответно ще се обезпечи и с необходимото финансиране.

В същото време в момента тече проверка на АДФИ за спазването на нормативните актове, които уреждат инженеринга, проектирането и другите дейности по проекта за изграждането на детската болница. Оценката е комплексна, а до два месеца ще е готов и анализът за това дали е удачно сливането на болница "Лозенец" със Специализираната болница за лечение на детски болници, което Асена Сербезова замрази още с идването си на поста.

До края на 2022 година предстои да бъде внедрена в пълен капацитет здравната електронна система, стана ясно още от думите й.

"Към момента са разработени и внедрени следните модули - базова функционалност на ядрото, единна среда за обмен на електронни данни. Осигурена е интеграционна среда за работа на модулите. Основни регистри са разработени, като ЕСГРАОН, НОИ, регистър на БЛС, на БФС, имунизационният регистър, позитивният лекарствен списък, електронната рецепта, която е факт, както и бялата рецепта", изброи Сербезова. Ще има електронно досие с 8 модула, сред които и такъв за хоспитализациите. Преди информационната система обаче трябва да се създаде нормативната база, затова в момента се гледа проект на наредба на МЗ, която да задължи всички субекти в системата да попълват регулярно данните, обясни министърът на здравеопазването.

Предстои да се добавят модули за електронна рецепта и направление, за хоспитализация и имунизации. Ще бъде интегриран още Националният рамков регистър, регистърът на хората с диабет, регистрите за скрининг и за клинични изпитвания. 

Министър Сербезова съобщи още, че тече проверка в "Александровска" по договорите за медийно отразяване и след края й ще бъдат сезирани съответните органи.