Решение на ЮНЕСКО позволява строеж на нов лифт в Банско. Оттук нататък бих искал да видя какви биха били исканията и възраженията на хората, които разнасят най-различни плакати с надписи "Да спасим Пирин" и да видя какво ще си позволят, тъй като ЮНЕСКО подкрепи исканията на българското правителство. Това каза пред журналисти в МС вицепремиерът Валери Симеонов.

Днес той се върна от 42-та годишна сесия на Комитета за културно наследство, която се състоя в Бахрейн и пред медиите изрази задоволството си от решението на организацията.

В подготвяните текстове се разпореждаше на България да не изпълнява решенията на Министерския съвет от декември 2017 година, с което променихме плана за управление и позволихме изграждането на спортни съоръжения на територията на ски зона Банско, посочи Валери Симеонов.

ЮНЕСКО разпореждаше на държавата България да не изпълнява решение на Министерски съвет и ако беше прието, щеше да е "звучен шамар" върху самото правителство и като цяло върху България, посочи вицепремиерът.

С новия текст, който съгласувахме с колегите от останалите държави, фактически се разрешава на територията, която се води буферна зона от гледна точка на категоризацията на ЮНЕСКО, да се изгради спортното съоръжение. С приетото решение на ЮНЕСКО се иска българското правителство да се въздържа от нови решения за строителство, докато не излезе определение на Върховен административен съд, доколко е законно искането за екооценка на новия план за управление на природния парк, посочи Симеонов.

Вицепремиерът каза в отговор на журналистически въпрос, че вече няма пречки да се изпълни решението на прокуратурата и да се анексира концесионният договор за ски зона "Банско".  Той ще бъде променен като ще бъдат отстранени някои технически грешки, допуснати в него още при сключването му през 2001 г., посочи Симеонов.

Той отново нападна "неправителствени зелени организации" и заяви, че са подвели голяма част от представителите на ЮНЕСКО с недостоверна информация за Пирин и изрази съжаление, че България няма постоянен представител в ЮНЕСКО. 

По думите му Министерският съвет трябва да назначи такъв, "който да стои там и да пречи на всички саботажни действия на псевдоекологичните организации".