В почти последния момент за предстоящите избори "две в едно" на 9 юни в ЦИК се регистрираха ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. От ПП-ДБ заявиха пред журналистите, че няма да дадат държавата да се управлява от Делян Пеевски, а от ГЕРБ-СДС призоваха експериментите да спрат - да няма ротации.

ПП-ДБ внесоха 9999 подписа, като регистрацията им започна с повече от час закъснение, предава БТА.

Пред медиите Кирил Петков заяви, че "нито ще се откажат, нито ще се предадат, нито ще дадат държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадат "бухалки" като Сарафов да продължат да управляват задкулисно, нито ще дадат държавата да се управлява от ченгета от нереформирани служби".

Ние ще продължим да се борим, докато мечтата за една нормална европейска държава се постигне, заяви Петков.

Относно вчерашното заседание на временната комисия за случая с Агенция "Митници" и физическата разправа между журналист и депутат от ПП-ДБ - Бойко Рашков, Кирил Петков коментира, че цялата тази комисия е създадена да прави пиар кампания, и за да "хвърля помия" по техни депутати. Това е абсолютно инсценирана ситуация, коментира Петков.

Ние не сме корумпирани, нито има някакви проблеми с хората, които застават рамо до рамо с нас. Колкото и да се опитват да водят компроматни войни, хората осъзнават, че има избор между старата система, където Пеевски и Борисов са на върха на държавата, и едни нормални хора, които се борят за нормална европейска държава, добави Петков.

Снимка: БТА

Аз вярвам, че нашата група няма да се предаде и ще продължи да се бори, докато стигнем до нормалната европейска държава, заяви Петков.

На въпрос за изборите и разговора със собствените им избиратели и досегашното управление, Христо Иванов, председател на "Да, България" и един от лидерите във формацията ПП-ДБ, каза, че досега са работили с ГЕРБ-СДС в името на конкретни институционални реформи. По думите му сега се е стигнало до избори, защото именно тези институционални реформи са били осуетени.

Именно заради тези реформи се явяваме на избори сега и ще търсим мнозинство, което да ги извърши. Това е основната ни задача. Мнозинството ще бъде такова, каквото избирателите решат. Ние не знаем колко формации ще влязат в следващия парламент, появяват се нови конфигурации, така че нека да видим каква ще е картината.

Мнозинството от наша гледна точка, в което ние сме готови да влезем, за което ние сме готови да поемем отговорност, е само такова мнозинство, което е готово да извърши тези реформи. Това е, което можем, отговорно да кажем на избирателите, добави Христо Иванов. Червените линии ще ги слагат тези, които не искат реформи, ние търсим мнозинства, които да могат да направят реформи, посочи той.

Снимка: БТА

На въпрос, ако отново бъдат подведени след изборите, че ще бъдат направени реформите, Христо Иванов каза, че са политици, а не участници в риалити. Ясно поставяме политически приоритети, тези които могат да бъдат подведени са избирателите, така че въпросът е всеки политик да проведе разговора с избирателите си, добави той.

Снимка: БТА

Помолен за коментар на номинацията на Елена Йончева за член на Европейския парламент от гражданската квота на ДПС, Христо Иванов каза, че този ход от страна на Делян Пеевски трябва да бъде внимателно анализиран и предвид бекграунда на г-жа Йончева, да стане ясно къде застава Пеевски по въпроси свързани с Украйна, мобилизацията на Европа и на Запада, за да спре руската агресия.

Къде стои тя по тези теми и къде съответно застава Делян Пеевски по тези теми, привличайки я по този картинен начин, добави Иванов.

Малко след ПП-ДБ в ЦИК влязоха и от ГЕРБ-СДС. 

След като предадоха подписите си в Централната избирателна комисия от партията коментираха, че ще водят позитивна кампания и се надяват на правителство с ярки политически фигури.

Най-важно е България да има нормално правителство, стига с тези експерименти -ротация, единият 9 месеца, другият - 9, това е екзотика, каза Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Конституцията дава ясна формула за управлението на страната - получаваш политическа подкрепа в парламента, имаш мнозинство зад гърба си - и силно правителство, обясни той. Дали това е възможно, отговори, че зависи от посланията, които ще бъдат отправени към избирателите.

Снимка: БТА

Компромисът има граница, ние можем да правим компромис с политическото си его, но не и със самочувствието на хората, на партията. Така Дончев отговори на въпрос, ако са първа политическа сила след вота, дали отново биха подкрепили кабинет с мандата на друга формация.

Според него скандалът с Митниците може да повлияе за следващо управление с "Продължаваме промяната- Демократична България".

Най-важно е след 3 години политическо безвремие, в което Министерският съвет се беше превърнал в лагер школа, курс по политика, България да има нормално титулярно, грамотно, подготвено правителство с ясна политическа подкрепа, дори с ярки, добре известни политически фигури, а не "същества от сенките", и то да поеме отговорност за управлението на страната, смята Томислав Дончев.

Снимка: БТА

За т.нар. сглобка с ПП-ДБ посочи, че това е бил единственият възможен компромис, за да има редовно правителство. Конструкцията беше натоварена с много напрежение, но колегите се постараха то да стане невъзможно, посочи Дончев.

Предсрочният вот е предизвикан от нестихващо и неутолимо желание на колегите да узурпират цялата власт в държавата, коментира и Георг Георгиев. Той увери, че ГЕРБ-СДС ще водят позитивна кампания и ще разчитат не само на доброто през последните месеци, но на 12- годишно добро име и репутация.

Снимка: БТА

Можем да предложим на българските граждани възможност политиката, икономиката и обществото ни да се върнат към нормалността, посочи и Тома Биков. Няма как да станем нормална държава, докато прилагаме ненормални идеи с неадекватни средства, убеден е той.