На тези местни избори в Пловдив ГЕРБ постигна категорична победа - кмет на община, кметове и на 6-те района и най-голяма група в Общинския съвет. Това каза на първата след изборите пресконференция на ГЕРБ Менда Стоянова, член на ИК на партията. По думите й изборите са преминали в изключително толерантна кампания, без обиди и оплаквания и без сериозни нарушения.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, избран на втори тур в битка срещу Славчо Атанасов /НФСБ/ВМРО-БНД/, благодари на всички, които са гласували за ГЕРБ. Битката не беше лека, имахме много срещи с пловдивчани, разкриха се проблеми, които ще ги решаваме заедно, подчерта Димитров. Той се ангажира да се срещне с опонентите си, да чуе техните идеи и ако има възможност да ги взаимства. Относно евентуални следизборни коалиции Здравко Димитров каза "добре дошли са всички, които споделят програмата на ГЕРБ, но ГЕРБ няма да влиза в договорки".

Новият кмет обяви, че първото нещо, което ще направи след клетвата си на 11 ноември, е да сформира екипа си и да започне да работи за разтоварване на трафика по пловдивските улици. "Аз съм за намаляването на данъците, недопустимо е хората да си плащат данъците в други общини и да ползват нашите пътища", каза още той и добави, че ревизия на предходното управление ще има, въпреки че то бе в ръцете на ГЕРБ и под ръководството на Иван Тотев през последните 8 години.

Досегашният кмет Иван Тотев определи резултата в Пловдив като невероятен, което според него е и оценка за управлението през последните 8 години. Ние се отличавахме с приемственост и надграждане и гарантираме пълна приемственост на проектите и политиките в община Пловдив, добави Иван Тотев. Той каза, че преди да издаде поста ще освободи всички заместник-кметове, с което се надява да помогне на Димитров спокойно да назначи свои хора. Тотев добави, че оставя общината в добро финансово състояние.