В петък в Министерството на електронното управление ще се теглят номерата на машините за гласуване, които предстои да бъдат удостоверени, съобщи преди началото на днешното правителствено заседание служебният министър-председател Димитър Главчев, цитиран от БТА.

По традиция то ще бъде публично, прозрачно, за да покажем нашите намерения да изпълним всичките си задължения, посочи Главчев.

Изпратихме писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), с което направихме свои предложения, отбеляза премиерът и допълни, че като продължение на това действие в понеделник шестима от членовете на правителството, които имат касателство с изборния процес, бяха в ЦИК, където проведоха ползотворни разговори. Засвидетелствахме своето уважение към тях и желание за подобряване на изборния процес, тъй като основният организатор и орган, който провежда изборите е ЦИК, каза Главчев.

Той припомни, че органите на изпълнителната власт имат своята сериозна роля по материално-техническото и логистично осигуряване на изборния процес.

"Засвидетелствахме своето желание и осъзнаване, че трябва да изпълним и този път добре нашата роля, както и на предишните избори, че и още по-добре", посочи Димитър Главчев.

В началото на днешното правителствено заседание служебният премиер заяви още, че трябва да се действа превантивно и поради тази причина решихме да изпратим писма на областните управители, които от своя страна да се свържат с кметовете на населените места и да се провери готовността за посрещане на бедствия.

"От каквото има нужда, ще бъде направено. Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента, но не може само да разчитаме на благоразположението на природата и на късмета. Затова вършим всичко, което трябва", посочи служебният премиер.

"Още вчера сме се свързали с областните управители по течението на река Дунав в България, защото виждаме, че има притеснения. Вчера се е вдигнало нивото на реката в Будапеща, а валежите в Австрия оказват своето влияние. Като се следят процесите е очевидно, че и тук ще се повиши нивото на река Дунав, дано да е достатъчно малко това повишение", каза още Димитър Главчев.

Той припомни, че среща по темата с безводието е проведена във формат с ресорните министри, които имат отношение към темата и към всякакви потенциални бедствия и аварии. "Смятаме, че трябва да се действа превантивно", подчерта още веднъж премиерът.