Планираното за късно тази вечер гласуване в гръцкия парламент за предложената от правителството на Алексис Ципрас ратификация на Преспанското споразумение за новото име на Република Македония е отложено за утре, съобщи "Франс прес". Вероятно утре вотът ще започне в 14,30 ч. Причината за отлагането, според държавната телевизия ЕРТ, е големият брой депутати, които са заявили желание да вземат отношение от парламентарната трибуна.

Според електронното издание на вестник "Катимерини" е предвидено днешните дебати да продължат до 1,30 ч. през нощта и да бъдат подновени сутринта.

Очаква се договорът да бъде ратифициран с минимално мнозинство, тъй като се ползва със слаба политическа, а и обществена подкрепа в южната ни съседка. 

За днес има планирани протести - и в Солун от 18 часа, и в Атина от 19 часа. По-рано гръцки земеделци блокираха символично ГКПП "Кулата - Промахон". Около 16.40 часа 5-6 представители на гръцки земеделци от област Серес са осъществили символична блокада в района на ГКПП "Кулата - Промахон", съобщи българското външно министерство. Протестът е продължил около 10 минути - протестиращите са застанали на 100-200 метра от граничния пункт и са се изказали против Договора от Преспа. След това са освободили пътното платно. На практика не се е стигнало до блокиране на движението.

В момента обстановката е спокойна и няма проблеми при преминаването през пункта

Напрежението в гръцкия парламент обаче е много високо, като дебатите продължават с такава страст, че от опозицията се изказват всички депутати. Всичко това е насочено не толкова към управляващата партия СИРИЗА, тъй като това е политиката на правителството, а по-скоро към независимите депутати, които дадоха вот на доверие на кабинета на премиера Алексис Ципрас и които вероятно днес ще ратифицират договора от Преспа. 

За тази вечер не се очакват изненади от трибуната на парламента, но гневът на гърците остава. Те протестират по площадите, защото искат референдум, който обаче гръцкият премиер категорично отказа, тъй като проучвания на общественото мнение показват, че 70% от гърците са против името Северна Македония. А това няма да реши спора, а ще "върне колелото" 27 години назад.