В Пловдивска област в шест общини е избран кмет на първи тур, сочат резултатите на ОИК при 100 процента обработени протоколи. Освен в Кричим, Раковски, Садово и Стамболийски постовете си запазват и досегашните кметове на общините Карлово и Марица.

В останалите 12 общини на Пловдивска област кметовете ще бъдат избрани на втори тур следващата неделя. Освен вече обявените общини Брезово, Перущица, Пловдив и Хисаря, където ще има балотаж.

На втори тур в Асеновград ще се явят кандидатите на ГЕРБ Христо Грудев /33,06 процента/ и на БСП за България Емил Караиванов/27,28/.

За община Калояново следваща седмица ще се състезават Георги Георгиев от МК СДС (ПП "БДЦ") и Ивайло Кръстев от ГЕРБ, съответно с 38,70 и 33,84 подкрепа. Мария Белчева от ГЕРБ ще се бори за втори мандат с кандидатът на ДПС Тефика Реджебова.

За вота на избирателите от община Лъки ще се съревновават Валентин Симеонов от ДПС събрал 49,85 на сто от вота на избирателите и Илия Данчев от Земеделски народен съюз с 13,95 процента.

На втори тур в Първомай ще се явят Ангел Папазов /23,14 процента/ от Социалдемократическа партия и Николай Митков от БСП за България с 22,61 на сто подкрепа.

В Сопот за кметското място ще се борят досегашният кмет Деян Дойнов издигнат от МК ВОЛЯ (Земеделски съюз "Александър Стамболийски") и Георги Григоров от ГЕРБ, с подкрепа съответно 44,95 и 18,25 процента. Атанас Балкански от ГЕРБ и Георги Руменов от МК Обединен блок на труда български лейбъристи (ПП АБВ, ПП Воля) ще се съревновават за вота на избирателите в община Съединение. В община Родопи на балотаж се явяват Пламен Спасов ГЕРБ /29.84 подкрепа/ и Павел Михайлов от МК "БСП за България" (ПП АБВ, БСП за България) с 24.51 на сто подкрепа.

Битката за Пловдив

Към 9:45 тази сутрин при обработени 71,82% СИК протоколи в ОИК за Пловдив показват, че балотажът между Здравко Димитров и Славчо Атанасов е вече сигурен. За кандидата на ГЕРБ са гласували 35,73% от пловдивчани или общо 26 795 души. Атанасов събира 16,10% или малко над 12 000 гласа.

Битката за третото място в Пловдив ще продължи до последния момент, между Дани Каназирева и кандидатът на БСП Николай Радев. За представителя на социалистите са гласували 7819 души (10,43%), а за лидера на Съюз за Пловдив - 8365 пловдивчани (11,15%).

Георги Колев събира 7,55% от електоралната подкрепа под тепетата, а кандидата на Кауза за Пловдив Николай Бухалов е с 5,09% към момента. Адвокат Атанас Костов от Демократична България пък получава 4,85% от гласовете на пловдивчани, съобщава "Марица".

В надпреварата за Общинския съвет ГЕРБ получават 30.35% и отново ще бъдат най-голямата група в местния парламент. БСП най-вероятно ще са втората политическа сила в Пловдив с резултат 12.73%, а листата на Местната коалиция НФСБ-ВМРО-БНД получава 10.15% от гласовете в Пловдив. Двата местни проекта - Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив са с изключително близки резултати към 9:45. Листата на Дани Каназирева събира 9,18% подкрепа, а тази на Георги Титюков - 9.09%, като разликата в момента между тях е едва 60 гласа.

Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" получава солидна подкрепа от 8.79%, следвани от листата на Демократична България с 6.51%. ДПС инкасират 2.79% в Пловдив, като само на няколко гласа зад тях са "Коалиция Ние, Гражданите" и ВОЛЯ.

Тракия остава единственият район в Пловдив, който няма да се готви за балотаж. Там кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Костадин Димитров получава 59,14% от електоралната подкрепа. Далеч зад него е Добромира Тошева от БСП с едва 9.29%.

В "Западен" сигурен за балотаж идната неделя е досегашния кмет на района и кандидат на ГЕРБ Димитър Колев (37.23%). Втората позиция все още се оспорва между двама кандидати - Десислава Йорданова от БСП и Иван Запрянов от Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" като разликата между тях е едва 70 гласа към момента.

Район "Северен" също ще гласува на 3 ноември отново. Изборът за жителите там ще бъде между Стоян Алексиев от ГЕРБ, който събира 36.71% от вота и кандидата на БСП Илия Баташки, подкрепен от 13.34% от жителите на района.

Балотажът в "Централен" ще изправи един срещу друг сегашния кмет на района - Георги Стаменов от ГЕРБ и лидерът на "Кауза за Пловдив" Георги Титюков. Стаменов към момента събира двойно повече гласове от претендента си (38.52% към 16.04%).

В "Южен" ще има битка между патриоти и ГЕРБ, като балотажът между сегашният районен кмет Борислав Инчев (с 16.20%) от Местна коалиция "НФСБ-ВМРО-БНД" ще се изправи срещу Костадин Язов, който е подкрепен от 30.64% от жителите на най-многолюдния район в Пловдив.

ГЕРБ водят след първия тур и в Източен. Там техния кандидат Иван Стоянов събира 25.98% от вота на избирателите. За негово опонент тази неделя обаче все още реален шанс имат четирима кандидати - Жана Папазова от ДПС (12.60%), Илия Матаков от Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" (11.69%), патриотът Павел Милушев (10,81%) и Йордан Василев от БСП (10,10%). Разликата между втория и петия в "Източен" към момента е едва 270 гласа, като до пълното преброяване на е възможно разместване.