Отстраненият от поста изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов е с коронавирус.

С този аргумент той е отказал коментар на уволнението си, съобщи Нова телевизия.

В края на последния работен ден от седмицата директорският борд бе сменен спешно, а новото ръководство, веднага вписано в Търговския регистър.

Според министъра на енергетиката Александър Николов рокадите идват на база на резултата от проверката на БЕХ в дружеството. "Решението за смяна от страна на БЕХ е продиктувано от това какво е направено назад във времето и доколко този обществен интерес е спазен. И мисля, че това ясно се вижда от резултатите по сметките за топлоенергия на гражданите в текущия формат", категоричен беше министърът.

Малко по-късно днес темата коментира и премиерът Кирил Петков.

Според него, ако "Булгаргаз" си е вършел работата, нямаше да се стигне до високите цени на синьото гориво.

"Не може да се събуждаме на 1 януари с по-високи цени на газа и да се вижда, че сме изпускали възможности тази цена да е по-ниска.", допълни Петков.

"Щом те са преценили така, значи това е правилното", коментира предпазливо вицепремиерката на икономиката Корнелия Нинова.

Според предшественика на Николов на министерския пост Теменужка Петкова уволненията на членовете на ръководството на "Булгаргаз" са незаконни, защото условията за прекратяването на мандата предсрочно е описано в закона и не е спазено.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък директно заключи: "Бият се две банди хасковски кой да поеме контрола", като визира кръга около новото правителство и другия - около президента. Борисов наблегна на факта, че реално кабинетът на Кирил Петков е изчегъртал служебния министър на енергетиката на президента - Николай Павлов.

"Има два прочита за мен - пазар за милиарди, който е в момента е държавен, да го дадат и него, като на на търговците на тока, да крадат стотици милиони и да го разбият", разтълкува събитията Борисов.