Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние. Това се казва в официално изявление на посолството на Вашингтон в София, публикувано на сайта на мисията и в официалната страница във Фейсбук.

Позицията на американските дипломати е по повод арестите на членове на Национално движение "Русофили". По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че обвинение е повдигнато единствено на председателя на "Русофили" Николай Малинов, който е пуснат на свобода срещу 50 000 лева гаранция. Останалите разпитвани, сред които заместникът на Малинов - Милен Чакъров, бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева, бяха пуснати след няколкочасови разпити.

Освен това ДАНС е наложила 10-годишна забрана на руския гражданин Леонид Решетников да влиза в страната ни.

Русия пък е изпратила искане до българското Министерство на външните работи за установяване на причината за задържането на Николай Малинов. Според ръководителя на комисията по външни работи на Съвета на Федерацията Константин Косачов, Москва е направила справки чрез Министерството на външните работи на България и очаква да получи по-подробна информация за задържанията. След това ще реши за по-нататъшни стъпки.