Арестите се използват в предизборна кампания - воден единствено от желанието си за власт, Борисов е готов на всичко, но се минаха граници. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция във връзка със задържането и разпитите на няколко души, свързани с неправителствената организация "Русофили", по подозрения в шпионаж.

Междувременно днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че обвинение е повдигнато единствено на председателя на "Русофили" Николай Малинов, който е пуснат на свобода срещу 50 000 лева гаранция. Останалите разпитвани, сред които бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева, бяха пуснати след няколкочасови разпити.

"Слизаме от заседание на Изпълнителното бюро, на което поканихме проф. Ваня Добрева, член на Националния съвет на БСП, да ни разкаже за случилото се вчера от първо лице, да ни запознае с фактите. Излизаме със следната позиция. Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по глава първа от НК. Разбира се, то трябва да бъде доказано. Ние много внимателно ще следим оттук нататък дали и как то ще бъде доказано. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити. Оценяваме случилото се като грубо посегателство на свободата на словото, защото Юрий Борисов е журналист, а проф. Добрева общественика, които многократно и публично са изразявали своята позиция за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия, но това не ги прави престъпници", подчерта Нинова.

По думите й случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация срещу правото на свободно сдружаване.

"Смятаме, че се прави в момента и сега, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството, и да се използва случаят в предизборна кампания. С действият от вчера се провокира разделение между българския народ на русофили и русофоби, всяването на страх и насъскването на едни срещу други. Докато по този начин ни разделя и противопоставя ни отнема най-ценното право - свободата. Да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно българските граждани. Ето защо се обръщаме към всички, на които тази ценност е скъпа - категорично да се противопоставим на подобни действия, на които вчера бяхме свидетели: водене с белезници, страх, разпити и т.н.", допълни социалистката.

Попитана как ще коментира забраната да влиза в България, наложена на Леонид Решетников, Нинова отговори, че щом прокуратурата е решила така, сигурно има основание.

"Не се месим в тяхната работа", подчерта тя.

Сидеров: Това е поръчка, Малинов е задържан пред 12-годишната си дъщеря

В същото време лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи като поръчка ареста Николай Малинов по обвинение в шпионаж.

"Очевидно това е поръчка. Очевидно тази поръчка, да ви кажа само, ще удари по избора на ГЕРБ за кметове, тя ще удари по избора за София, защото по този начин институциите, в случая прокуратурата, създават проблеми на Борисов", коментира Сидеров.

Според него с тези действия "изкуствено ще втвърдят много избиратели", които сега ще се възмутят от тези задържания и разпити.

"Малинов е задържан пред 12-годишната му дъщеря с 20 полицаи, нахлули в къщата му, и още 10 на долния етаж", посочи Сидеров.

Според него сега Мая Манолова може да получи неочаквана подкрепа от хора, които поддържат идеята да имаме добри отношения с Русия.

"Ставаме играчка в геополитическа игра, но това не е добре за нас", каза още лидерът на "Атака" и изтъкна, че има предпоставки за дипломатически скандал.

Попитан дали ще се кандидатира за кмет на София, Волен Сидеров каза, че в момента решават този въпрос в централното ръководство на "Атака", още нямат крайно решение, но е възможно.

От СДС припомниха за "Третата кримска война": Акцията е закъсняла

"Акцията за шпионаж е закъсняла", коментира междувременно пред радио "Фокус" Иван Сотиров - член на Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" и зам. председател на СДС. Той обясни, че дейността на ревизираните хора е публична от няколко години насам и е очевидно, че е срещу националния ни интерес.

"Още повече, че когато беше окупиран Крим, Николай Малинов, като народен представител, излезе с поздрав към всички славяни за победата в Третата кримска война и имаше недвусмислен призив да се продължи по южно направление към Балканите. Още тогава ние от Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" се обърнахме към парламента и компетентните органи, защото мнението ни беше, че трябва да му бъде потърсена най-малко политическа отговорност. Отделно такъв призив от български гражданин към чужда държава е съставомерен по чл. 98 от НК.", каза Сотиров, който е бивш депутат.

Според него тези българи, които се прокламират като русофили, не са такива, а по-скоро са кремълски слугинаж.

"Нашите комунисти нямат политика, изградена на принципи и ценности, а мнението им зависи от курса в Москва", добави той и изрази надежда акцията да не е предизборна или за доказване към западните ни партньори, че България действа категорично в тази насока.