В делото срещу председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов, обвинен в шпионаж, става въпрос за дело срещу конкретни лица, а не срещу организации и общности, каза на извънредна пресконференция на партия ГЕРБ Тома Биков, депутат от ГЕРБ, в отговор на реакцията на левицата.

В същото дело руският гражданин Леонид Решетников получи забрана да влиза в България.

Това, че определени неправителствени организации - проруски или проамерикански, ни нападат, не означава, че отношенията ни с тези страни са лоши, посочи Биков като допълни, че отношенията на България с Русия се развиват в положителна посока.

Сигурни сме, че този случай няма нищо общо с предстоящите избори, с предишните или с по-предишните. Работа на службите е да направят това, което са направили, и ние като общество и най-вече като политици би трябвало поне по тази тема да имаме съгласие, посочи Тома Биков в отговор на думите на лидерът на БСП.

По-рано Корнелия Нинова заяви, че арестите на лица от "Русофили" се използват в "предизборна кампания - воден единствено от желанието си за власт, Борисов е готов на всичко, но се минаха граници".

Смятам реакциите на някои от политиците и дори на някои от институциите за крайно невъздържани, при положение, че самите те не знаят за какво става въпрос, допълни Тома Биков.

Всички имаме интерес България да отблъсне този удар. Става въпрос за конкретни личности, никой не говори за лидера на БСП Корнелия Нинова, допълни Спас Гърневски, депутат от ГЕРБ.

"Ние може да кажем, че повече от две години виси един въпрос имало ли е среща на г-жа Нинова с г-н Решетников", посочи още Гърневски.

"Тук става въпрос за конкретни имена, за конкретни случаи и всеки от нас има интерес, всяка политическа сила има интерес този случай да бъде разплетен, разнищен", допълни още Гърневски.

Междувременно днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че обвинение е повдигнато единствено на председателя на "Русофили" Николай Малинов, който е пуснат на свобода срещу 50 000 лева гаранция. Останалите разпитвани, сред които бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева, бяха пуснати след няколкочасови разпити.