Министърът на отбраната на Гърция и лидер на по-малкия партньор в управляващата коалиция Независими гърци Панос Каменос заяви, че "няма да позволим Преспанското споразумение да бъде приложено, без да бъде взето мнението на гръцкия народ". Това пише атинският "Катимерини" на сайта си. Каменос уточни, че има предвид референдум или нови избори.

Каменос даде извънредна пресконференция тази сутрин в контекста на предстоящата среща на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел, на която се очаква Република Македония да получи покана за започване на преговори за присъединяване към Алианса.

"Не може да има никаква процедура в НАТО, ако не бъде проведен референдумът от правителството в Скопие и ако споразумението не мине през гръцкия парламент", каза Каменос.

"Декларирам ясно, поемам отговорността, че споразумението със Скопие няма да бъде ратифицирано от парламента, ако първо не реши гръцкият народ, освен ако споразумението не бъде ратифицирано с квалифицирано мнозинство от 180 депутати. И като казвам да бъде питан народът, това става с референдум или с избори", декларира Каменос.

Изявленията на Каменос поставят сделката между Атина и Скопие в риск. Правителството на Ципрас разполага с крехко мнозинство от 152 депутати в 300-членния гръцки парламент и се нуждае от подкрепата на депутатите от Независими гърци или ще бъде принудено да търси подкрепа от независими депутати.

"Ройтерс" припомня, че сделката е била приета зле и от двете страни на границата. Македонският президент Георге Иванов заплашва да наложи вето върху споразумението, като определя смяната на името на страната си като "криминално".

Лидерът на най-голямата опозиционна партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис е заявил, че срокът на годност на правителството на Ципрас изтича, като е добавил, че изказванията на Каменос само потвърждават тази констатация. "Единственото, което остава на Ципрас да направи, е да насрочи дата за избори", е казал Мицотакис.