Унгарската управляваща дясна партия ФИДЕС напусна консервативната Европейска народна партия (ЕНП), предаде Ройтерс, като се позова на писмо, публикувано в Туитър от заместник-председателката на ФИДЕС Каталин Новак.

"Време е да кажем довиждане", написа Новак - държавен секретар, отговарящ за семейството - в пост към писмото за прекратяване на членството от международния секретариат на ФИДЕС, посочва Франс прес.

"Уведомяваме председателството на Европейската народна партия, че ФИДЕС не желае повече да бъде неин член и напуска", се казва в писмото.

Преди две седмици ФИДЕС напусна групата на ЕНП в Европарламента след години на конфронтация. С днешната стъпка националистическата партия скъсва окончателно с най-голямото политическо семейство в ЕС, обединяващо европейски десни формации. Част от членовете на ЕНП отдавна настояваха за изключване на ФИДЕС заради противопоставянето на водача й - премиера Виктор Орбан, на Брюксел и предприети от правителството му действия, които се смята, че накърняват основни права.

В началото на март партията на Орбан излезе от групата на ЕНП в Европарламента, критикувайки планирана реформа в устава. Промяната във вътрешните правила цели да се позволи прекъсване на членството и дори изключване вече на цели делегации, а не само на отделни евродепутати.

Предстои среща на ЕНП, на която формацията ще трябва да вземе решение относно изключването на ФИДЕС, за което настоява председателят на ЕНП - полякът Доналд Туск, и 13 партии около твърдо ядро, съставено от страните от Бенелюкс и скандинавски страни. Предишни опити за изключване бяха неуспешни заради несъгласието на християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел. Днес Туск реагира на съобщението на унгарската партия с туита "ФИДЕС отдавна напусна християндемокрацията. Истината е, че го направи още преди много години", предаде Асошиейтед прес.

От март 2019 г. членството на ФИДЕС в ЕНП бе преустановено за неопределено време.

Унгарският премиер иска да създаде нова европейска десница въз основа на своите ценности заедно с полски формации и италианския националист Матео Салвини. "Трябва да съществува политическо семейство за хора като нас, които закрилят семейството, бранят родината си, разсъждават повече в категориите на сътрудничеството между национални държави, а не на европейска империя", заяви неотдавна Орбан.