Документите бяха подписани от министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан, посочва Франс прес, цитирана от БТА. Подпис под тях постави и досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Вижте снимки >>>

Подписаните документи са споразумението за доставките на газ до края на март 2015 г. и допълнително споразумение между руската газова компания "Газпром" и украинската газова компания "Нафтогаз Украйна", парафирано от шефовете на двете компании Алексей Милер и Андрий Коболев.
 
След церемонията по подписването на документите председателят на отиващата си ЕК Жозе Барозу подчерта, че народите на Европа няма да мръзнат тази зима, благодарение на споразумението, допълва ТАСС.
 
"Тук надделяха политическата отговорност, логиката на сътрудничеството и икономическото благоразумие", подчерта Барозу, цитиран от Франс прес. Той изрази увереност, че постигнатото споразумение ще увеличи доверието между Украйна и Русия и добави, че от тук нататък прилагането на минските договорености за прекратяване на огъня в проруския сепаратистки изток на Украйна трябва да са приоритет.
 
Еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер, чийто мандат изтича днес, посочи, че споразумението за доставките до края на март 2015 г. е на обща стойност 4,6 милиарда долара. То включва плащането на газовия дълг на Украйна на Русия (3,1 милиарда долара) и на доставките на газ до края на март (1,5 милиарда долара).
 
Цената е фиксирана на 385 долара за 1000 кубични метра газ, но бяха съобщени още две цени -  $378 и $365 (виж по-долу).
 
Йотингер увери, че Украйна ще може да плати тези суми. Той добави, че Украйна ще получи средства от МВФ и от ЕС, за да плати доставките на руски газ, предаде ТАСС.
 
Освен това ЕС и МВФ разглеждат възможността за нова програма за помощ за Украйна през 2015 г., каза еврокомисарят. Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима, предаде ТАСС.

Йотингер увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ, предаде ТАСС. 

"Това е може би първият знак за една мъдра и добре функционираща политика между съседи и е може би първи признак за подобряване на обтегнатите отношения между Русия и Украйна, каза Йотингер, цитиран от Ройтерс.
 
Общата стойност на средствата за погасяване на украинския газов дълг, които ще бъдат изплатени до края на годината са в размер на 3,1 милиарда долара, посочи Йотингер, цитиран от ТАСС.

Според ДПА, която също цитира Йотингер, в близките дни Украйна ще плати на Русия 1,45 милиарда долара за закъснели плащания за газ и така ще бъдат подновени газовите доставки. До края на годината Украйна се е съгласила да изплати и още 1,65 милиарда долара по закъснели плащания, допълва ДПА.

Йотингер определи тристранните преговори за газа като тежки и трудни, но делови, предаде ТАСС.

Русия: Надежден партньор сме

Във връзка с подписаното споразумение руският министър на енергетиката Александър Новак увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа, предаде Ройтерс.

Новак съобщи, че в близките дни ще постъпи първи транш за погасяване на украинския газов дълг към Русия за ноемврийските и декемврийските доставки и този транш ще е в размер на 1,451 милиарда долара, предаде ТАСС.

Новак каза, че възобновяването на доставките от Русия за Украйна ще започне веднага като се получи този първи транш, допълва ТАСС. Той поясни, че правителството на Русия ще приеме в близките дни постановление за отстъпка от 100 долара за цената, която Украйна ще плаща за 1000 кубични метра природен газ, предаде ТАСС.
 
За разлика от Йотингер, който говори за цена от 385 долара за 1000 кубични метра газ, Новак каза, че цената на газ за Украйна до края на годината ще е 378 долара за 1000 кубични метра, предаде ТАСС.

Цената до края на март 2015 г. ще бъде 365 долара за 1000 кубични метра, добави Юрий Продан, цитиран от ТАСС.

"Тази цена е близка до пазарната и ще позволи да се гарантират стабилните доставки за Украйна и за Европа", каза Продан.
Той поясни, че на преговорите не са били обсъждани доставките на газ за Украйна през летния период, посочва ТАСС.

Алексей Милер пък заяви, че цената на природния газ за Украйна в първото тримесечие на 2015 г. ще се определя от условията на пазара, предаде ТАСС.

Спорът за украинския дълг
 
Русия оценява дълга на Украйна за руския газ на 5,3 милиарда долара. Киев обаче не признава 2,2 милиарда долара от тази сума, защото смята, че "Газпром" през пролетта е продавал газ на "Нафтогаз" по завишени цени.

Русия настоява, че стойността на газа се определя в съответствие с договор, подписан от двете страни през 2009 г.
 
Решението по спора относно истинския размер на украинския дълг към Русия ще вземе арбитражният съд в Стокхолм, припомня ТАСС.
 
До края на годината "Нафтогаз" смята за закупи от "Газпром" 4 милиарда кубични метра газ.

АНКЕТА: Очаквате ли нова газова криза?