Украинският министър на отбраната Степан Полторак прие парада от американски военен автомобил "Хамър" вместо от традиционната съветска "Чайка", отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

По главната киевска улица "Хрешчатик" маршируваха 4500 войници. Сред тях бяха 230 военни от НАТО и над хиляда бойци от силите, водещи операция срещу сепаратистите в Източна Украйна.

По покана на Киев за парада пристигнаха министри на отбраната и делегации от девет държави - Великобритания, Естония, Латвия, Литва, Молдова, Полша, САЩ, Турция и Черна гора.

Тази година в тържествата за Деня на независимостта не участваше военна техника. Вместо това на "Хрешчатик" бе организирана изложба на такава техника - самоходни артилерийски установки, танкове, бойни бронирани машини, товарни и санитарни превозни средства.

Вижте снимки>>

По думите на президента Петро Порошенко след края на изложбата част от тази техника ще замине за Донбас.

В речта си Порошенко заяви, че Украйна неотклонно върви към интеграция с ЕС и НАТО. Той припомни, че ЕС вече е отменил визовия режим за украински граждани и че Украйна реформира въоръжените си сили, за да отговарят на стандартите на Северноатлантическия съюз.

"Сега в украинската армия продължават реформи, които са безпрецедентни по мащаб и амбиции", обяви Петро Порошенко. По думите му промените се въвеждат с помощта на съветници и експерти от НАТО, а вече 28 бойни армейски части отговарят на стандартите на алианса.