Това съобщи генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след заседанието на Алианса в Брюксел, предаде БТА.

Според НАТО Русия не само продължава да нарушава териториалната цялост и суверенитета на Украйна, но и международните си задължения, въпреки многократните призиви на международната общност.

Расмусен изтъкна, че позицията на Русия създава сериозна опасност за сигурността и стабилността на евроатлантическия регион.

По неговите думи съюзниците днес са изразили силна солидарност в тази тежка криза. Те са решили да задълбочат оценките си за сигурността на държавите от пакта при тясна взаимна координация.

"Поддържаме всички усилия за мирно решение на кризата в Украйна по силата на международното право, ще продължим консултациите с Украйна, както и с Русия", заяви Расмусен.

Генералният секретар не даде възможност за задаване на въпроси от журналистите.

Днешното заседание бе свикано по искане на Полша и по силата на чл. 4 от Вашингтонския договор, който предвижда консултации винаги щом някоя от държавите от алианса пожелае това и когато прецени, че териториалната цялост, политическата независимост и сигурността й са застрашени.

Преди 2 дни НАТО отново заседава дълго, след което предупреди Русия да не се намесва в Украйна и да изтегли войските си. Вижте повече >>>

За утре Алиансът насрочи извънредно заседание на Съвета НАТО-Русия.

Русия ще използва военна сила в Украйна само в краен случай

САЩ и ЕС ще помогнат на Киев да погаси дълга към ”Газпром”


АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на Путин за Украйна?