"Давам заповед на Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия, подразделенията на Министерството на вътрешните работи, Граничната служба, подразделенията на Службата за сигурност да прекратят огъня," заяви украинският президент.

Той съобщи, че е наредил на представителя на Украйна в съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня Олександър Розмазнин да осигури ефективен контрол над спазването на примирието.

Според Минските споразумения примирието влиза в сила от 15 февруари.

Поканени са представители на ОССЕ, Специалната мониторингова комисия незабавно да заминат за Дебалцево, за да се убедят, че прекратяването на огъня се спазва и от двете страни.

"Целият свят е затаил дъх и напрегнато очаква утрото.Тези, които искат да провалят мирния процес в самото му начало, са предупредени за последствията. Аз съзнателно няма да говоря сега какво ще направи Украйна в случай, че мирният процес бъде провален. Ще кажа само: ако получим удар по едната буза, другата няма да подлагаме. И нека Господ да ме прости", заяви Порошенко.

В полунощ и сепаратистите спряха огъня

Ръководството на самопровъзгласената Луганска народна републикя (ЛНР) е дало заповед на опълченците за спазване от 00,00 ч. киевско време (01,00 ч. луганско врем) режим на прекратяване на огъня, съобщи Луганският информационен център, като цитира изявление на министър-председателя на ЛНР Генадий Ципкалов.

Съответстният указ бил подписан вчера и заповеди били изпратени до военните подразделения на ЛНР за прекратяване на огъня и изтегляне на техниката.

В полунощ и силите на опълчението на Донецката народна република (ДНР) напълно прекратиха огъня, заяви на нощен брифинг в пресцентъра на Донецката информационна агенция представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

"Силите на опълчението на ДНР, изпълнявайки указ на главата на ДНР, в 00,00 ч. по киевско време прекратиха огъня от всички видове въоръжение, заяви Басурин.

Силите на опълчението, сткриктно спазвайки указа, са задължават да спазват режим на тишина в цялата зона на отговорност на своите подразделения, каза той.

Нарушение на Примирието


Представителят на Генералния щаб на Украйна Владислав Селезньов съобщи за девет случая на обстрел от силите на опълчението в Донбас срещу позиции на украинските военни към 02,30 ч. днес (киевско време).

Според съобщението в Туитър, цитирано от РИА Новости, на обстрел са били подложени позиции на украинските сили край населените пунктове Золотое, Попасная и Тошковка в Луганска област, Чернухино и Санжаровка в Донецка област. Те не отвръщат на огъня.

По-рано през нощта шефът на Службата за сигурност (СБУ) Валентин Наливайченко съобщи само за едно нарушение на прекратяването на огъня около 50 минути след влизането му в сила. По думите му артилерийски снаряди били изстреляни от зона под контрола на казашка част, съставена от руски граждани, предаде Асошиейтед прес.

От своя страна пък заместник-командващият корпуса на министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република Едуард Басурин съобщи, че украинските сили в два часа тази нощ (1,00 ч. киевско време) са открили огън по позиции на ДНР и ЛНР.

По думите му остатъци от обкръжените украински военни в Дебалцево открили артилерийски и минометен огън по позиции на ДНР и ЛНР и по населени пунктове и с цел да не допуснат жертви сред мирното население силите на опълчението отвръщат с прицелен огън по огневите средства на противника.

Според информацията, цитирана от РИА Новости, артилерийският обстрел е в района на населените пунктове Енакиево и Горловка, а също в района на донецкото летище.

Два батальона на "Десния сектор" не спазват прекратяването на огъня в Донбас, предаде ТАСС, като цитира техния лидер Дмитро Ярош.

Украйна обяви, че след 3 часа примирието вече се е спазвало.