Основните опасности пред България са икономически, риск от миграционен натиск и риск от радиация, ако се случи инцидент с ядрените реактори в Украйна.

При евентуален военен конфликт са възможни диверсии срещу 4-те ядрени централи в Украйна, обясни вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев след заседание на Съвета по сигурността към МС.

Затова създаденият национален щаб към Министерския съвет ще прегледа всички планове за защита на населението от радиационна опасност.

Друга заплаха за България е свързана с нормалните доставки на газ, заради което ще се прегледат всички планове за доставки и ще се търсят алтернативни решения.

Основният алтернативен източник на газ и то за "най-уязвимите потребители", според МИЕ, е подземното газово находище "Чирен", където е нагнетен газ за до 2 месеца.

Ще възникне проблем, ако бъде затворено пристанището в Украйна, където се товари нефтът за “Нефтохим”.

Друг риск за страната ни е възможност за влошаване на отношенията между Русия и ЕС, което да затрудни изграждането на газопровода Южен поток.

По думите на Йовчев в Украйна живеят около 250 - 300 000 българи, които при евентуален въоръжен конфликт или увеличаване на ксенофобските настроения там, могат да потърсят убежище (временно) в България.

Министерският съвет прие следните 7 мерки относно кризата:

1. Създаване на Национален щаб за мониторинг на обстановката в Украйна и предприемане на мерки за управление и минимизиране на рисковете за сигурността на страната. Щабът ще работи от сряда, обяви Йовчев.

2. Оценка на състоянието на запасите на страната от природен газ и нефтопродукти, както и възможностите за реакция при краткосрочно или средносрочно спиране на доставките от Украйна или трайни затруднения в работата на Лукойл –Нефтохим Бургас.

3. Разработване на Национален план за реагиране при бежанска вълна от Украйна.

4. Преглед и актуализация на плановете и мерките за реагиране в България поради евентуални аварии или радиационно замърсяване на територията на Украйна, което би могло да засегне България.

5. Засилване на мерките за граничен и митнически контрол върху граждани стоки или товари от или към Украйна по отношение на трафик на оръжие или стоки с възможна двойна употреба.

6. Провеждане на балансирана външна политика на нашата страна по отношение на конфликта в Украйна.

7. Преглед на плановете за пренос на свежо и отработена ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй. Разработване на алтернативи.

От няколко дни действа и кризисен щаб към президенството, който също следи ситуацията между Украйна и Русия.