Украинското правителство се стреми да организира мирна среща на върха до края на февруари, като евентуален посредник ще бъде генералният секретар Антонио Гутериш, каза днес украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Асошиейтед прес.

Той обаче подчерта, че Русия може да бъде поканена на подобна среща на върха само ако преди това бъде изправена пред трибунал за военни престъпления.

По-рано днес Кулеба призова Русия да бъде лишена от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и изобщо бъде изключена от световната организация.

В интервюто си за АП украинският външен министър заяви, че Киев би искал въпросната среща на върха да се проведе до края на февруари.

"ООН би могла да предостави най-доброто място за провеждане на тази среща на върха, защото не става въпрос за услуга на определена държава. Тук наистина става дума за привличане на всички", уточни Кулеба, цитиран от БТА.

Украинският външен министър коментира и евентуалната роля на Гутериш.

"Той се е доказал като ефикасен посредник, ефективен преговарящ и най-важното - като принципен и честен човек. Така че ще приветстваме неговото активно участие", обясни Кулеба.

Той обаче отново омаловажи изказванията на руските власти, че имат готовност за преговори.

"Те редовно казват, че са готови за преговори, което не е вярно, защото всичко, което правят на бойното поле, доказва тъкмо обратното", отбеляза Кулеба.

Ръководителят на украинската дипломация заяви, че е "напълно доволен'' от резултатите от посещението на президента Володимир Зеленски в САЩ и разкри, че американското правителство е разработило специален план, който дава възможност ракетната батарея "Пейтриът" да бъде готова за експлоатация от украинските сили за по-малко от шест месеца. Обикновено подготовката отнема до една година.

Кулеба каза още, че Украйна ще направи всичко възможно, за да спечели войната през следващата година, но добави, че дипломацията винаги играе важна роля.

"Всяка война завършва по дипломатически път. Всяка война приключва в резултат на действията, предприети както на бойното поле, така и на масата за преговори", обясни той.

Вчера президентът Владимир Путин заяви по руската държавна телевизия, че страната му е готова за преговори за прекратяване на войната, но че украинците са тези, които отказват да предприемат тази стъпка. Въпреки това руските сили продължават да атакуват Украйна, което е знак, че мирът не е неизбежен, отбелязва АП.

По-рано днес Украйна призова страните от ООН да лишат Русия от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност и изобщо да я изключат от световната организация.

Кулеба заяви в интервюто си за АП, че Киев отдавна се подготвя за тази стъпка.

Украинското външно министерство твърди, че след разпадането на СССР Русия никога не е преминавала през законова процедура за придобиване на членство и заемане на мястото на Съветския съюз в Съвета за сигурност на ООН.