Всякакво искане на правителството за извънреден доклад от Европейската централна банка по темата с приемането на България в еврозоната да се изпраща за предварително обсъждане и решение от страна на Народното събрание. За това настоя в декларация от името на парламентарната група на "Възраждане" лидерът на партията Костадин Костадинов. Поводът за декларацията е публикуването на така наречените конвергентни доклади на ЕК, в които се посочва, че България няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

"Всякакво искане на правителството за извънреден доклад от Европейската централна банка да се изпраща за предварително обсъждане и решение от страна на Народното събрание - това би било проява на базисна демократичност и суверенитет, защото засяга решение с исторически и рискови и опасни последици за бъдещето на нашата страна", каза Костадинов.

От "Възраждане" ще продължим да настояваме процесът на преговори от Европейската комисия и Европейската централна банка за унищожението на българския лев да стане най-после публичен и легитимен, защото той в момента е скрит и нелегитимен, се посочва в декларацията.

В ход е една бандитска процедура за унищожаване на българската финансова независимост, заявяват от "Възраждане". В тази връзка предлагаме и ще настояваме Координационният съвет за въвеждане на еврото, заедно с всички работни групи към него, най-после да започне да публикува протоколи от заседанията си и всички заседания вече да се излъчват на живо в интернет, а записите след това да се публикуват, каза лидерът на "Възраждане".

Костадинов припомни, че по инициатива на "Възраждане" в предходния парламент е бил изслушан председателят на Националния статистически институт (НСИ). Лидерът на "Възраждане" посочи, че предстои проверка на НСИ от Евростат. Информирахме групата на финансовите министри в еврозоната относно проблемите със статистиката и нежеланието на мнозинството българи да приемат еврото. Подробно информирахме Кристин Лагард, президент на Европейсктата централна банка, лично запознавайки я с проблемите на българската статистика, обществените нагласи и съпротивата в защита на българския лев и Валутният борд, очакваните проблеми с изпълнение на критерия за бюджетния дефицит и прието ново законодателство в България, което не е било съгласувано по надлежния ред с Европейската централна банка, заяви Костадинов.

След края на декларацията депутати от ДПС и "Продължаваме промяната-Демократична България" влязоха в спор с "Възраждане" заради някои заключение в нея и по начина на водене.

Пръв по начина на водене взе думата Йордан Цонев от ДПС, като обърна внимание, че председателят на парламента Рая Назарян е допуснала декларация по точка от дневния ред.

Процесът на приемане на еврото се движи по график, опроверга той "Възраждане". По думите му през септември-октомври ще има update на доклада на ЕК и дотогава ще сме покрили критерия за инфлацията. Българският лев е стабилен, защото котвата му е еврото, а не рублата, и ще стане и официална валута у нас, заяви Цонев.

По декларацията на Костадин Костадинов възражения имаше и Мартин Димитров от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). По думите му от "Възраждане" са направили фалшиви внушения, като едно от тях е, че няма извънредни конвергентни доклади - такъв Латвия е поискала през 2013 г. Хърватия, когато въведе еврото, имаше най-висок растеж на доходите в ЕС - затова сте против еврозоната, защото не искате такъв успех за България, обърна се Димитров към групата на "Възраждане".

"Ако няма специален саботаж и в него не се включи служебното правителство, напълно реално е догодина страната ни да стане член на еврозоната", заяви Димитров.