Пред Нова телевизия вицепремиерът и вътрешен министър коментира обвиненията, които си размениха депутатът от ДПС и банкера, както и последвалата криза около неговата банка - КТБ.

"При всички положения един такъв сблъсък по един или друг начин може да деформира политическото пространство и процесите в него, но му отдаваме прекалено голямо значение. Може би прекалено много в момента са значимите фигури, които са емоционално обвързани със случая", добави Йовчев, без да назове имена.

Той уточни, че не познава нито депутата, нито банкера, само по силата на служебните си задължения ги бил виждал два-три пъти. И определи като несъстоятелни съмненията, че институциите заемат страна и са част от групировката.

Министърът потвърди, че в МВР все още няма информация от Виена за сигнал от Василев, че Пеевски е поръчал убийството му. Вчера австрийският вестник "Дер Щандарт" се позова на банкера, според когото депутатът му е изпратил заплашителен SMS, имал и информация, че той търси убиец срещу 5 млн. долара.

Не можем по медийна публикация да образуваме проверка, лаконичен бе обаче  Йовчев.

Той не знаел и за готвен арест на банкера, каквато информация се появи у нас заедно с твърденията, че е поръчал убийството на Пеевски.

Но с действията си прокуратурата направила ясна демонстрация, че всички могат да бъдат разследвани и няма недосегаеми, каза още Йовчев и подчерта, че затова подкрепя Сотир Цацаров.
Министърът обаче оценява като грешка само формулирането на обвинението за опит за убийство на Пеевски, а не действията на МВР по случая.

По казуса с КТБ, която е под особен надзор на БНБ, Йовчев посочи, че който дава сигнал за източването й, той трябва да го докаже, а не държавните органи.

"Банковата система е стабилна, мерките, които БНБ взе, ще гарантират нормалното функциониране на КТБ", увери Йовчев и призова да не се говори много, за да не се дестабилизира положението.

Вътрешният министър коментира и предстоящата оставка на кабинета. Според него след време всички ще съжаляваме за Пламен Орешарски.