"Самооценка не можем да дадем. Оценка да направят българските граждани и тези, които са имали възможността какво и как е свършено", заяви вицепремиерът в оставка, предаде БТА.
Той отчете като успехи сливането на МВР и бившето Министерство на извънредните ситуации, възстановяването на активността на ГДБОП, елиминирането на дублиращите функции на ДАНС и МВР и подчерта, че след задържането на Евелин Банев-Брендо се е върнало доверието на чуждите служби.

Цветанов съобщи, че все още не е открита дъщерята на Брендо, но подчерта, че колегите му работят много интензивно от момента, в който стана отвличането преди 6 дни. Той увери, че в момента, в който МВР има информация и тя няма да попречи на разследването, тя ще бъде оповестена.

В отговор на въпрос за работата на съдебната система, Цветан Цветанов заяви за пореден път: „Ако не беше променена мярката на Антон Петров – Хамстера (задържан при операция "Наглите" - б.р.) - в същия ден имаше двама свидетели, които искаха да свидетелстват срещу него, когато мярката беше променена, те казаха да забравим за тях".

Цветанов обяви, че причина да има организирана своебразна атака срещу него и екипа му били именно акциите срещу тежката престъпност.
"Бях най-гордият министър, когато заловихме "Наглите", каза Цветанов, който винаги е изтъквал тази операция като най-големия свой успех.

В Гранитната зала на МС за отчета на МВР бяха поканени и част от жертвите на групата за отвличания "Наглите", свидетели по делото "Октопод" срещу Алексей Петров и родители на деца, загинали при катастрофи. Преди пресконференцията Цветанов се здрависа с почти всеки от тях.
Една от присъстващите - Иванка Славчева - свидетел срещу Петров, пък поднесе цветя на министъра в оставка.
Гражданското сдружение от Плевен "Истината за Алексей Петров", в чието учредяване участваше Славчева, се обяви срещу "нарушените му човешки права" през 2010 година. След това обаче тя стана свидетел срещу него.

Цветанов заяви още, че част от медиите са обслужвали организираната престъпност, като отказа подробности и поясни, че те били назовани от свидетел по делото "Октопод".

Донка Митева, свидетел в този процес, взе думата и заяви, че медиите не са проявили интерес към показанията. Жената дори се оплака от конкретна тв журналистка. След като тя опита да изкаже позицията си обаче, бе призована от Цветанов да не прекъсва говорещите жертви на насилието. Представителите на медиите помолиха пресконференцията да не се превръща в съд срещу тях, но вицепремиерът в оставка пак отвърна да не прекъсват свидетелите.
Журналисти попитаха - защо не са поканени родителите на убитите Мирослава от Перник и Яна, намерена в Борисовата градина, на което той отговори, че би им се обадил да присъстват.
Част от репортерите си тръгнаха преди края на пресконференцията като форма на протест.

"На никого не сме казвали какво да говори, всеки е решил сам какво да каже", коментира Цветанов, след като един час жертвите на престъпления изразяваха мненията си. Той им благодари, че са били искрени.

"Може би е дошъл моментът, в който държавата трябва да чува гласа на жертвите на престъпността, за да може да имаме политики, които да защитят гражданските права. Много са силни тези моменти, защото без тяхната смелост и без политическата воля и професионализма на колегите, нямаше да имаме тези резултати в борбата срещу тежката организирана престъпност", заяви още Цветанов, цитиран от "Фокус".
 
В залата имаше и пострадали от наводнението в с. Бисер, които заявиха, че не са били канени, научили от медиите и сами поискали да присъстват. Те също изразиха благодарност както към Цветанов, така и към премиера в оставка Бойко Борисов.

Цветанов отчете още, че от 2009 г. досега има трайна тенденция за намаляване на загиналите при пътни инциденти. Броят им е намалял с 50% за три години – 599 души за 2012 г., за което получи още благодарности от родителите на загинали деца.

Цветанов отбеляза също, че от 2007 г. до юни 2009 г. са били усвоени само 32% от парите, отпуснати от ЕК - общо 140 млн. евро.

"Това, което успяхме да направим в рамките на 8 месеца до 2010 г. – да усвоим 100% от тези средства, които бяха за покриване на критериите за Шенген", добави той по време на отчета, който продължи два часа и половина.
 
Единственият пропуск, за който Цветан Цветанов призна, бе атентатът на летище Бургас. Фактът, че има терористичен акт, показва, че има допуснати слабости, каза той, но подчерта, че предотвратяване може да има, само ако се получи изпреварваща информация от партньорски служби. е

Междувременно отчет направи и здравният министър в оставка Десислава Атанасова, която призна, че болничната помощ е останала нереформирана.

По-късно се отчете министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. Тя съжали за два неприети закона.

Вчера отчет направи и министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който обяви, че плащания от 65% по европейските проекти все още са реалистична цел, ако има политическа подкрепа от следващото правителство. Той уточни, че към момента са изплатени едва около 37% от предвидените за България 8 млрд. евро помощ.