Това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Обществената поръчка е била забавена от министерството, което бе потвърдено днес и от министър Цачева. Тя призна, че България е закъсняла с процедурата, въпреки че законово тя беше разписана преди близо две години.

За бързото въвеждане на проследяващите устройства Цачева вече е извикала на среща във ведомството представители на администрацията на затворите и специалисти от Агенцията за електронно управление.

"Има техническо задание за поръчката и в момента съм дала указания то да се прецедира, за да е готово до края на тази седмица", допълни министърът на правосъдието.

Вчера Цачева заяви, че ще направи предложение за промени в законодателството заради "Наглите". Една от промените трябва да е въвеждането на електронни гривни за условно и предсрочно освободените от затворите.

Цачева каза още, че поправката в закона, станала известна като "Наглите", която позволява на затворници сами да пращат молби до съда за освобождаване, е възприета от осъдително решение срещу България в Страсбург по делото "Нешков и други".

В същото време предложението за промяна на НК, НПК и Закона за изтърпяване на наказанията е продиктувано и от решението на Софийския градски съд (СГС) да освободи предсрочно Любомир Димитров и Ивайло Ефтимов от групата за отвличания "Наглите". Предстои произнасянето и на Софийския апелативен съд.

Димитров беше осъден на 10 години затвор, а Ефтимов на 18 години за участията им в похищенията. Двамата са задържани през 2009 г., работили са в затвора, като на Димитров му остават около 19 месеца от срока на наказанието, а на Ефтимов малко над 7 години. Срещу Димитров обаче има и висящо дело за убийството на Иван Пайнавелов-Сапата.