Провалът на очакванията за кабинет на "Има такъв народ" в 46-ото Народно събрание е заради политическото поведение на Христо Иванов от "Демократична България" и хората от коалицията на Мая Манолова, каза заместник-председателят на партията Филип Станев. Той не приема за верни данните на социолози за сериозен отлив на доверие от ИТН и от никой друг, при положение, че преговорния процес за съставяне на правителство не бил провален от неговата партия.

Филип Станев, който е бил участник в преговорите, недоумява какво е накарало Христо Иванов да излезе с декларация за "дългата ръка на ДПС" в бъдещото правителство, след като вече е било постигнато разбирателство с всички партии на протеста, включително на експертно ниво. Станев казва, че след това са започнали претенции от "Демократична България" за одобряване на министрите в кабинета. Според него ако Иванов има доказателства, вече е щял да ги направи обществено достояние. "Как да работиш с някой, който те обижда и обвинява в нещо, което не е така?", пита Станев. Въпреки това ИТН ще работи в следващото Народно събрание със същите партии, включително и с "Продължаваме промяната". Ако следващото правителство обаче не е с мандата на ИТН, това може да стане само след споразумение, което да визира политическото и експертно участие на партията в кабинета.

Заместникът на Слави Трифонов в партията е убеден, че кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент няма да доведе до успех за ГЕРБ. ИТН обяви, че подкрепя Румен Радев, а Филип Станев е член на инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Радев за втори мандат по-рано тази седмица.

  • Откри ли ИТН свои грешки след участието в два поредни парламента?
  • Лидерски дебат между Слави Трифонов и Бойко Борисов. Подкрепяте ли такава идея?
  • Защо ИТН не номинира свои кандидати за президент и вицепрезидент?
  • Каква партия е ИТН - лява или дясна?

Отговорите на Филип Станев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Филип Станев е завършил Софийския университет "Св. Климент Охридски" с две специалности - "Журналистика" и "Педагогика". През 2000 г. започва работа в "Шоуто на Слави" , след като е спечелил конкурс за сценаристи. Народен представител от партия "Има такъв народ" в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Заместник-председател на партията от създаването и до сега.