ИД призова за джихад срещу Турция и завладяване на Истанбул

"Ислямска държава" призова мюсюлманите в Турция да се присъединят към борбата. Призивът е отправен във видео от командир на ИД, който миналата година се е присъединил към турския клон на "Ислямска държава".

Той критикува турския президент Реджеп Ердоган заради присъединяването на Турция към международната коалиция начело със САЩ, която воюва с "Ислямска държава".

Във видеото ИД призова народа на Турция да се разбунтува и да свали от власт "сатаната" (президента Ердоган), предаде турският в. "Миллиет", цитиран от БГНЕС.

"Тези, които вярват, се бият по Божия път, неверниците се бият по пътя на Сатаната", казва още в записа на ИД.

Миналата седмица американски бойни самолети, базирани в турската база Инджирлик, за първи път бомбардираха позиции на ИД и турският външен министър каза, че неговата страна ще започне скоро "пълна война" срещу джихадистите.

Вестник "Милиет" припомня, че ИД и преди е отправяла заплахи срещу турската държава.

Международно признатото либийско правителство призова останалите арабски страни да помогнат за въоръжаването на неговата армия, за да може да се противопостави на експанзията на местния клон на "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес. Либия е под оръжейно ембарго на ООН от 2011 г., което беше подновено през март т.г. , но някои изключения се допускат.