"Пунктът вече работи нормално", заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който днес по обед простигна на инспекция на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево". Той увери, че трафикът през пункта на българско-турската граница се възстановява, особено на хладилните камиони, които през последните дни не са били обработвани ритмично.

Министърът потвърди, че екипи на жандармерията поддържат обществения ред на граничния пункт, за да не възниква напрежение между служителите на частната лаборатория и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), извършващи фитосанитарен контрол. "ГКПП "Капитан Андреево" функционира нормално по всички параметри и от двете страни. Екипи на жандармерията са на пункта, за да поддържат обществения ред и преустановят конфликти. Жандармерията не спря, а възстанови трафика", каза още той.

Агенцията по безопасност на храните и частната фирма "Евролаб 2011" спорят за това кой трябва да осъществява контрола върху внасяните стоки. Преди дни БАБХ пое всички дейности по фитосанитарния контрол. Агенцията взе и дейностите по разтоварване и товарене на ТИР-овете, подлежащи на проби, като разшири дейността си.

"Проблемът с камионите го заварихме още с встъпването ни в длъжност. Той ескалира някъде около петък, но в събота през нощта бе разрешен. Камионите преминаваха с известни затруднения", заяви Демерджиев.

По отношение на правните спорове на БАБХ, министърът на вътрешните работи съобщи, че няколко агенции ще я подпомагат и цялата държава ще се бори с правни и юридически средства за разрешаване на ситуацията в ползва на държавата. "Мястото за решаване на спора е в съда и горещо се надявам двете страни там да намерят крайните решения", добави Демерджиев.

Министърът потвърди информацията, че на пункта е имало служител на БАБХ с оръжие, но той е предупреден по Закона за МВР и не е установено да е заплашвал някого с него.

Директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов разясни, че служителите на агенцията четири дни не са могли да се заемат с обработката на товарите, тъй като хора от частната фирма са били заели всички работни площадки. Той посочи още, че се търси начин да бъде удвоен капацитетът на националната лаборатория в София, която изследва качеството на храните, влизащи у нас.

На проверката на пункта присъстваше и заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков добави БТА.