Вицепремиерът Симеон Дянков обясни днес след заседанието на Министерски съвет, че преместването им ще струва няколко десетки хиляди лева, което в дългосрочен план си заслужава.

Преместването на ИАРА в Бургас ще улесни достъпа на потребителите, които основно са от региона, до услугите на агенцията, пише в мотивите.
Освен това ще се подобри управлението на средствата по Оперативна програма "Рибарство" и ще се ускори разработването и изпълнението на проекти за инвестиции в сектора.
Преместването ще помогне и да започнат нови производства, регистрация на търговски марки и купуване и ремонт на риболовни уреди.

Агенциите "Туристическа политика" и "Маркетинг, реклама и информация в туризма" в МИЕТ ще заработят в Пловдив от 1 септември.
В София остава само Националният туристически информационен център, където ще работят трима души.

Вече са представени възможните сгради, където ще се разположат тези структури, обясни Симеон Дянков.
„Предоставя се възможност и за експерти, и за ръководен персонал да влязат на първо време в общински жилища, които и двете общини представят и заради това в тези два случая разходите, които ще отчитаме, са минимални", каза вицепремиерът.

До края на юни ще стане ясно какви са нужните нормативни промени за извършване на преместването.
Министърът на земеделието и храните и министърът на икономиката, енергетиката и туризма трябва да внесат в Народното събрание предложение за промени в нормативната уредба и да изготвят подробни анализи на разходите, ползите и рисковете от преместването на структурите, които ръководят.
Два месеца след докладите финансовият министър ще прецени колко пари ще отидат от републиканския бюджет.

До ноември 2012 г. министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев ще предложи кои реформи, свързани с местенето на структури на държавната администрация, може да се финансират с пари от съюза.

Миналата седмица служителите на НАП и агенция "Митници" внесоха в Народното събрание протестна подписка срещу планираната административна реформа. В нея те отбелязват, че освен неудобствата в личен план, преместването на централните управления във Велико Търново и Русе ще излезе многократно по-скъпо на бюджета.